Μικροσκοπικές ίνες πλαστικού βρέθηκαν στα στομάχια νεκρών δελφινιών
Γεμάτο με πλαστικό ήταν το στομάχι νεκρών δελφινιών που ανέλυσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά, τις τεράστιες διαστάσεις, που έχει λάβει η ανεξέλεγκτη ρίψη πλαστικού στο περιβάλλον.
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει το Ινστιτούτο για την εκτίμηση της περιεκτικότητας μικροσκοπικών ινών πλαστικού σε στομάχια δελφινιών, που έχουν βρεθεί νεκρά στις ακτές του Αιγαίου είναι άκρως ανησυχητικά.
Όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου, Αναστασία Μήλιου, αναλύοντας το πεπτικό σύστημα από επτά νεκρά δελφίνια, έχουν ήδη εντοπιστεί περισσότερα από 700 μικροσκοπικά σωματίδια και ίνες πλαστικού.
«Το ζήτημα είναι ότι βρήκαμε μεγάλο αριθμό από πλαστικές ίνες οι οποίες είναι ορατές μόνο από το μικροσκόπιο και προέρχονται από την κατάληξη των πλαστικών απορριμμάτων» συμπληρώνει.
Για τους ερευνητές του Ινστιτούτου, η αλόγιστη χρήση και απόρριψη του πλαστικού στο περιβάλλον, συνεχώς διογκώνεται και συσσωρεύεται, έπειτα από δεκαετίες συζητήσεων οι οποίες ποτέ δεν συνοδεύτηκαν από αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπισή του. Τα πλαστικά απορρίμματα στο περιβάλλον και στη ζωή μας, αντί να λιγοστεύουν, πληθαίνουν, ποιοτικά και ποσοτικά.
«Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τώρα, μεσούσης της θερινής περιόδου, οι νησιωτικές ακτές που ακόμα και οι πιο απομονωμένες, είναι γεμάτες από σκουπίδια τα οποία, με τις πρώτες βροχές του Οκτωβρίου, θα καταλήξουν στη θάλασσα» καταλήγει η κ.Μήλιου.
Η έρευνα στοχεύει να δώσει μία πραγματική εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος στις ελληνικές θάλασσες και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόησή του αλλά και στην ευθύνη που έχουμε όλοι για τη λήψη δραστικών μέτρων.
Τη φωτογραφία από το νεκρό δελφίνι ανάμεσα σε σκουπίδια παραχώρησε το «Αρχιπέλαγος»