Τι συμβαίνει με τα αεροπλάνα και ποσα ειναι διαθέσιμα
«Η ανεπάρκεια σε εναέρια πυροσβεστικά μέσα περιορίζει για τους στρατηγούς της Πυροσβεστικής τις επιλογές. Και ο περιορισμός στις επιλογές δημιουργεί οριακές καταστάσεις (στις οποίες είσαι πιο ευάλωτος σε λάθη) και επιχειρησιακά κενά. Είναι σαν να ξεκινάς να παίξεις μία παρτίδα σκάκι ξέροντας εξαρχής ότι δεν θα έχεις τους πύργους σου».
Η φράση ανήκει σε αξιωματικό της Πυροσβεστικής, ο οποίος περιγράφει τη δυσκολία μίας κατάσβεσης όταν υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλα πύρινα μέτωπα, όπως και περιοχές που απαιτούν 24ωρη ετοιμότητα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.
Στα Κύθηρα, τα οποία καίγονταν χθες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το πρωί του Σαββάτου δεν υπήρχε -μετά την υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών- ενεργό μέτωπο και όλα έδειχναν ότι θα έμπαινε ένα τέλος στον εφιάλτη των κατοίκων. Κάποια από τα εναέρια μέσα έφυγαν από το νησί για ανεφοδιασμό και κάποια για να συνδράμουν σε φωτιά που ξέσπασε εκείνη την ώρα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Υάμεια Μεσσηνίας.
Οι δυνατοί άνεμοι στα Κύθηρα αναζωπύρωσαν λίγες ώρες μετά τις εστίες στην ευρύτερη περιοχή των Πιτσινάδων Μυλοποτάμου, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, τέσσερις οικισμοί εκκενώθηκαν, ένας πυροσβέστης κατέληξε στο νοσοκομείο και το νησί κηρύχθηκε μέχρι το βράδυ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετά από αίτημα του δημάρχου και συμφωνία της Περιφέρειας. Υπολογίζεται ότι από την περασμένη Παρασκευή έχουν καεί περίπου 15.000 στρέμματα του νησιού. Από το Σάββατο το απόγευμα και μετά πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα έφτασαν στα Κύθηρα και έπεσαν στη μάχη. Χθες τα δύο πιο ενεργά μέτωπα ήταν κοντά στην περιοχή Πιτσινάδες και στην περιοχή των Μυρτιδίων, όπου εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους η ξακουστή Ιερά Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, καθώς κάποια στιγμή το μεσημέρι οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά το μοναστήρι. Μοναχοί και επισκέπτες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν προσωρινά.
Οι ώρες που μεσολάβησαν από το πρωί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου χαρακτηρίζονται κρίσιμες, καθώς ενδεχομένως αν είχε γίνει καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου να είχαν περιοριστεί τα μέτωπα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι τα μέσα αεροπυρόσβεσης δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών σε όλη την Ελλάδα. Από τα εφτά Καναντέρ CL-215 της Πυροσβεστικής είναι ετοιμοπόλεμα τα τρία και από τα 11 Καναντέρ CL-215 τα έξι. Η εκτίμηση στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου ήταν ότι εννιά CL-215 θα είναι καθημερινά διαθέσιμα. Ωστόσο, η πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκε, καθώς πρόκειται για αεροσκάφη που έχουν στην «πλάτη» 40 χρόνια επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να καταγράφονται συχνά βλάβες που τα καθηλώνουν στο έδαφος. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν παραδόθηκαν στην Πυροσβεστική, λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες μίσθωσης, τα εφτά ελικόπτερα μεσαίου τύπου, που θα έδιναν μία επιχειρησιακή ανάσα στο σχεδιασμό του Π.Σ.
Πρόκειται για ελικόπτερα που, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, από τα μέσα του Ιουλίου έπρεπε να έχουν πέσει στη μάχη. Το βασικό πλεονέκτημα που θα υπήρχε, αν ήταν διαθέσιμα, θα ήταν ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη ευχέρεια διασποράς των εναέριων μέσων και μεγαλύτερα περιθώρια επιλογών σε περίπτωση πολλών και ταυτόχρονων πύρινων μετώπων. Επίσης, από τα δύο Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου, ετοιμοπόλεμο ήταν τις τελευταίες ημέρες το ένα.
Στην πυρκαγιά των Κυθήρων, όπου χθες επιχειρούσαν τρία ελικόπτερα και τρία Καναντέρ, σημαντικό ρόλο στην επέκταση της πυρκαγιάς διαδραμάτισε και το ιδιαίτερο τοπικό κλίμα (με τη συχνή αλλαγή φοράς των ανέμων), όπως και η ιδιαίτερη γεωμορφολογία. Το θετικό είναι ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν καεί σπίτια οικισμών που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα, κάτι που αποδίδεται στην υπερπροσπάθεια πυροσβεστών, κατοίκων και εθελοντών. Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται κρίσιμη, αφού αν δεν αλλάξουν οι άνεμοι ενδέχεται μέσω της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, που έκαψε τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο του όμορφου νησιού.
Ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς παραμένει υψηλός (κατηγορία 3-υψηλός κίνδυνος) και σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αχαΐα, Ηλεία, Λακωνία, Κρήτη, Λέσβο και Χίο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου μέσα στο Σαββατοκύριακο εκδηλώθηκαν συνολικά 40 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα πριν πάρουν έκταση. Μία από αυτές ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην οδό Αρδας στο Μενίδι. Εκεί έσπευσαν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα και έθεσαν μέσα σε δύο ώρες υπό έλεγχο τη φωτιά, καθώς είχαν σύμμαχο την άπνοια.
Παροπλισμένος μεγάλος αριθμός αεροσκαφών
3 από τα συνολικά 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ CL-415 είναι ετοιμοπόλεμα. Εχουν δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού.
4 Καναντέρ CL-415 έχουν συντριβεί τα τελευταία χρόνια.
6 από τα συνολικά 11 αεροσκάφη Καναντέρ CL-215 είναι διαθέσιμα. Δυνατότητα ρίψης νερού 5,5 τόνων νερού.
40 χρόνια επιχειρήσεων συμπληρώνουν τα Καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα.
18 αεροσκάφη Pezetel βρίσκονται σήμερα σε πτητική διαθεσιμότητα από τα συνολικά 21. Δυνατότητα ρίψης νερού 1,5-2 τόνους. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις (αεροδρόμια).
3 Σινούκ του Στρατού είναι ετοιμοπόλεμα, ένα ιδιόκτητο Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου και τρία ελικόπτερα Ericsson.
7 μισθωμένα με διεθνή διαγωνισμό ελικόπτερα μεσαίου τύπου δεν έχουν διατεθεί ακόμα στο Π.Σ., όπως είχε προγραμματιστεί.