Ο διεθνώς καταζητούμενος από τις ΗΠΑ συνελήθφη πρωί της Τρίτης στην Χαλκιδική, παραμένει κρατούμενος και αρνείται κάθε κατηγορία
Στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να κρατείται ο 38χρονος Ρώσος, ο οποίος συνελήφθη στη Χαλκιδική, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής που υπέβαλλαν οι διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ που τον καταζητούσαν για ξέπλυμα 4 δισεκ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων bitcoin.
Οι αμερικανικές αρχές του αποδίδουν εγκληματική οργάνωση, η οποία διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο.
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι ο 38χρονος βρίσκεται στην Ελλάδα πραγματοποιώντας διακοπές. Κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εκδόθηκε εντολή προσωρινής συλλήψεως και κατάσχεσης αντικειμένων από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.
Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αβραάμ Αϊβαζίδης, η εντολή ήταν να συλληφθεί δίχως να προλάβει να απομακρύνει ή να απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο.
Μετά τη σύλληψή του, το πρωί της Τρίτης σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δυο ανήλικα παιδιά τους, οδηγήθηκε ένα 24ωρο αργότερα στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος για τη σύλληψή του, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή στα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές Αρχές. Αρνήθηκε την έκδοσή του στις ΗΠΑ και κατόπιν κρίθηκε ότι πρέπει να κρατηθεί μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης επί του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες -αυτή είναι η μέγιστη διάρκεια κράτησής του- το Συμβούλιο σε μία συνεδρίαση επ' ακροατηρίου θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για το παραπάνω αίτημά.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα διωκτικά έγραφα των Αμερικανικών Αρχών, ο 38χρονος κατηγορείται ότι είχε στήσει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα), κλοπές ψηφιακών νομισμάτων και φορολογικών στοιχείων κ.ά.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2011 μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα αυτή έγιναν καταθέσεις 7 εκατομμυρίων bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ., ενώ ο Ρώσος κρατούμενος κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ύψους τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων.