Οι σεισμολόγοι απαντούν στο ερώτημα αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός – Νεκροί, τραυματίες και τεράστιες καταστροφές
Διακόσιοι μετασεισμοί έχουν ακολουθήσει τον κύριο σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που χτύπησε τα μεσάνυχτα την Κω. Από τους εκατοντάδες μετασεισμούς, οι 15 είναι μεγαλύτεροι των 4 Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.
Επίσης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού, διευκρινίζοντας ότι είναι 6,5 με 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ήταν ο κύριος σεισμός η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ;
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, είναι μεγάλη η πιθανότητα να είναι ο κύριος σεισμός αυτός που σημειώθηκε στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 – 70 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.
Ο σεισμός της Κω δεν διαφοροποιείται από τον πρόσφατο σεισμό της Λέσβου και από άλλους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ίδια περιοχή, καθώς πρόκειται για ακόμη έναν επιφανειακό σεισμό, που σημειώνεται σε σχετικά μικρά βάθη (10-15 χλμ), δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος αυτών των μετασεισμών εκτίμησε ότι πιθανώς να είναι της τάξης των 4,5 ή και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γι' αυτό τόνισε ότι «καθώς ένας μετασεισμός είναι δυνητικά επικίνδυνος, θεωρείται αδιανόητη η κατοίκηση σπιτιών ή κτιρίων που δεν έχουν ελεγχθεί ή έχουν κριθεί ακατάλληλα».
«Μιλάμε για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού. Είναι ένα μεγάλο ρήγμα, μήκους 50χλμ» σημείωσε ο κ. Παπαζάχος και θύμισε τον μεγάλο σεισμό από το ίδιο ρήγμα, το 1933, μεγέθους 6,8 βαθμών, που είχε αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, όπως και του 1941 και του 1968, μεγέθους 6 βαθμών.
Νεκροί τραυματίες και τεράστιες καταστροφές στην αιχμή της τουριστικής περιόδου
Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο τραγικός μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού στην Κω. Μεταξύ των τραυματιών οι τρεις είναι σοβαρά και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα είναι ακρωτηριασμένος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 27 ετών.
Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί σπίτια και υποδομές. Το νησί του Ιπποκράτη, μετράει τις πληγές του καθώς «πληγώθηκαν» σοβαρά οι υποδομές του. Στο λιμάνι, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα προβλήματα, ο δρόμος κόπηκε στην κυριολεξία στη μέση, με τις φωτογραφίες που έρχονται από το σημείο να μοιάζουν με προϊόν photoshop.
Σύμφωνα με όσα είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός το πρωί ένα μεγάλο μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση. «Στην περίπτωση που το κρηπίδωμα είναι εντάξει θα εξετάσουμε την κατασκευή μίας ράμπας προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία της ακτοπλοΐας» ανέφερε.