Την 1η Αυγούστου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας, μέσω της οποίας θα κατατίθενται οι αιτήσεις από δικαιούχους οριστικών παραχωρητηρίων για τις εργατικές κατοικίες, όπως γνωστοποίησε, ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Τη Δευτέρα ξεκινήσαμε πιλοτικά την εφαρμογή στο ολυμπιακό χωριό στο Μενίδι, να υποβάλουν αιτήσεις οι κάτοικοι εκεί, για να πάρουν σιγά-σιγά τα οριστικά παραχωρητήρια. Ξεκινάμε οικοδομικό τετράγωνο-οικοδομικό τετράγωνο, για να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε το σύστημα καλύτερα. Την 1η Αυγούστου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να υποβάλουν αιτήσεις όσοι είναι δικαιούχοι, άρα είμαστε μπροστά στη διαδικασία της εφαρμογής» ανέφερε ο κ. Νεφελούδης.
Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Δευτέρα, ο γγ παρατήρησε ότι προχωρούν «κάποιες πολύ σημαντικές παρεμβάσεις [...] για την αδήλωτη εργασία, τα μπλοκάκια, τη μη πληρωμένη εργασία». Προανήγγειλε δε πρωτοβουλία για τη θεσμική θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ό,τι αφορά την καταβολή δεδουλευμένων.
Αναφερόμενος στους ελέγχους που γίνονται στις επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας, ο κ. Νεφελούδης επισήμανε ότι είναι «συστηματοποιημένοι, συγκροτημένοι και στοχευμένοι», με αποτέλεσμα «η αδήλωτη εργασία σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, να έχει πέσει από το 19,5% του 2015 στο 13%».
«Είναι σε πλήρη εφαρμογή η λειτουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, άρα γνωρίζουμε σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει σε διάφορους κλάδους. Γίνονται συνέχεια επιθεωρήσεις σε τουριστικές περιοχές αιχμής, έχουμε προβλήματα συμπεριφορών από εργοδότες, αλλά σιγά σιγά επιβάλλεται η τάξη και η αξιοπρέπεια της εργασίας» είπε.
Σε ό,τι αφορά τους δείκτες της ανεργίας σημείωσε πως είναι πολύ θετικό ότι αναπτύσσεται «ρυθμός υπεροχής του θετικού ισοζυγίου στη ροή της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα». «Έχουμε ένα 6μηνο με 250.000 θέσεις εργασίας θετικό ισοζύγιο. Οι δείκτες μάς επιτρέπουν να πούμε ότι μπορούμε στο τέλος 2018 το ποσοστό της ανεργίας να έχει μπροστά τον αριθμό 1 και όχι το 2», πρόσθεσε.