Η πλήρης λειτουργία του περιλαμβάνεται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΣ για τους ΟΤΑ
Ενιαία δημοτολόγια και ληξιαρχεία και άλλες αλλαγές, με στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, περιλαμβάνει το Μητρώο Πολιτών στους δήμους, ένα σχέδιο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.
Το πολυνομοσχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή αυτές τις μέρες και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Το Μητρώο Πολιτών λειτουργούσε μέχρι τώρα πιλοτικά. Ωστόσο στα άρθρα 115 – 124 του πολυνομοσχεδίου θεσπίζεται η καθολική λειτουργία και τήρηση πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Μητρώο Πολιτών».
Ποια στοιχεία θα περιέχει το Μητρώο Πολιτών, για κάθε πολίτη:
- του Εθνικού Δημοτολογίου,
- που αφορούν στις ληξιαρχικές πράξεις των Ελλήνων πολιτών και αλλοδαπών, στους οποίους συμβαίνουν ληξιαρχικά γεγονότα στην Ελλάδα και
- ληξιαρχικών πράξεων που εισάγονται και τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα του Ειδικού Ληξιαρχείου του ίδιου Υπουργείου.
Τι είναι και πώς θα λειτουργεί το Μητρώο Πολιτών
Στόχος του Μητρώου είναι η σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζει ένας πολίτης όποτε χρειάζεται κάποια συναλλαγή με τα δημοτολόγια ανά την Ελλάδα.
Το Μητρώο Πολιτών είναι ουσιαστικά μια κεντρική βάση δεδομένων, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των ληξιαρχικών πράξεων που έχουν συνταχθεί στα ληξιαρχεία της όλης χώρας (Εθνικό Ληξιαρχείο) και των δηµοτολογικών εγγραφών (Εθνικό ∆ηµοτολόγιο).
Η βάση θα τηρείται στα υπολογιστικά συστήματα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σε αυτή τη βάση θα έχουν πρόσβαση οι διαπιστευμένοι χρήστες από τους δήμους όλης της Ελλάδας, δηλαδή αρµόδιοι υπάλληλοι ληξιαρχίου και δηµοτολογίου, μέσω μιας ενιαίας διαδικτυακής εφαρµογής διαχείρισης.
Μέσα από τη βάση δεδομένων του Μητρώου, οι διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα μπορούν να καταχωρούν ληξιαρχικές πράξεις και δηµοτολογικές εγγραφές, να αναζητούν και να εκτυπώνουν οποιοδήποτε είδος ληξιαρχικής πράξης, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων δηµοτολογίου.
Και διαπιστευµένοι φορείς της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν αυτοµατοποιηµένα από το Μητρώο Πολιτών στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων και στοιχεία αστικής και δηµοτικής κατάστασης των Ελλήνων πολιτών καθώς και των αλλοδαπών για τους οποίους υφίστανται ληξιαρχικά γεγονότα στην Ελλάδα.
Τι καταργείται με την λειτουργία του Μητρώου Πολιτών
- Η υποχρέωση των Δήμων για την ενημέρωση των χειρόγραφων βιβλίων
- Η υποχρέωση υποβολής πιστοποιητικών σε δημόσιους φορείς