Διεθνές ενδιαφέρον έχει προκαλέσει στις διωκτικές αρχές ο νέος αυτός τρόπος των κυκλωμάτων να διακινούν τα ναρκωτικά
Με χαρτόνια εμποτισμένα (χαρτόνια από αφίσες, ημερολόγια και άλλα είδη) με κοκαΐνη ναρκέμποροι από τη Βολιβία προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα τις παράνομες ναρκωτικές ουσίες. Η υπόθεση που εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών διεθνώς καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ο συγκεκριμένος τρόπος διακίνησης ενώ με τη μέθοδο αυτή η ποσότητα κάθε διακίνησης αυξάνεται.
Τα μέλη του κυκλώματος είχαν εφεύρει τη μέθοδο για τη μεταφορά της κοκαΐνης, καθώς σε αυτή τη μορφή δεν είναι ανιχνεύσιμη.
Με την κοκαΐνη εμπότιζαν χαρτόνια και διαφημιστικές αφίσες και άλλο υλικό.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Ασφάλειας Αττικής και της ΕΛΑΣ, ο εμποτισμός του χαρτικού υλικού γινόταν κυρίως στη Βολιβία και ταχυδρομικώς έφτανε στην Ελλάδα, όπου γινόταν η αντίστροφη διαδικασία.
Διαχώριζαν δηλαδή την κοκαΐνη από το χαρτί, την επανέφεραν στην κανονική της μορφή και επειδή ήταν πολύ υψηλής καθαρότητας, την νόθευαν με άλλες ουσίες και την προωθούσαν στην αγορά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποίησε η Δίωξη Ναρκωτικών, μετά από πολύ μεθοδικές και στοχευμένες έρευνες, συνελήφθησαν συνολικά 22 μέλη του οργανωμένου κυκλώματος, ενώ άλλα 14 συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, εκ των οποίων 11 αναζητούνται, ενώ τρία είναι ήδη έγκλειστα σε ελληνικές φυλακές.
Παράλληλα εντοπίστηκαν τρεις αποθήκες ναρκωτικών, στην Επισκοπή Ρεθύμνου, στα Δράμια Χανίων και στην Αθήνα, ενώ έγιναν πολλές κατ' οίκον έρευνες σε Αττική, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Λαμία.
Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι διαφόρων εθνικοτήτων. Συγκεκριμένα, οι 22 συλληφθέντες είναι ηλικίας 32 έως 62 ετών, υπήκοοι Ελλάδας, Αλβανίας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Ρωσίας, Γεωργίας και Βουλγαρίας.
Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται πως έπαιζε ένας 61χρονος υπήκοος Βενεζουέλας, ο οποίος φέρεται πως απέστειλε τον περασμένο Απρίλιο 5,3 κιλά κοκαΐνη εμποτισμένη σε χαρτόνια διαφημιστικού υλικού από τη Βολιβία στην Ελλάδα, ενώ πριν από τρεις μέρες ήλθε στην χώρα μας μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του, εκ των οποίων ο ένας ήταν «χημικός» του κυκλώματος, προκειμένου να επαναφέρουν την κοκαΐνη στην αρχική της μορφή για να την προωθήσουν στην αγορά.
Το κύκλωμα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με αρχηγούς έναν Αλβανό, 44 ετών και έναν Έλληνα 60 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν απευθείας διασυνδέσεις με τα καρτέλ ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική.
Η ομάδα του 44χρονου, ήταν επιφορτισμένη με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης, τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές στην Βολιβία, τη διαμεσολάβηση με προμηθευτές κοκαΐνης στην Ολλανδία και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, για λογαριασμό τρίτων, καθώς και τον ποιοτικό έλεγχο των ναρκωτικών.
Σε δεύτερο στάδιο αναλάμβαναν την παραλαβή των ποσοτήτων, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων, την αποθήκευσή τους, ενώ ειδικός στην εξαγωγή - μετατροπή της κοκαΐνης από τη συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη, ήταν ένας 62χρονος υπήκοος Κολομβίας.
Τα μέλη της δεύτερης υποομάδας ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης στη Δυτική Ευρώπη και στην Ισπανία, την ανεύρεση προμηθευτών ακατέργαστης κάνναβης και τη διαχείριση των εσόδων από τις πωλήσεις.
Ταυτόχρονα τα μέλη του κυκλώματος διακινούσαν και άλλα ναρκωτικά στην Ελλάδα, όπως κατεργασμένη και ακατέργαστη κάνναβη, ναρκωτικά δισκία, κ.λ.π.
Από τις αστυνομικές έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 44 χαρτόνια και εννέα πολύχρωμα χάρτινα ημερολόγια εμποτισμένα με κοκαΐνη, ποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης,
• 232 δισκία διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων
• 10 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
• 35.635 ευρώ και 1.545 δολάρια ΗΠΑ
• πέντε χρυσές λίρες Αγγλίας,
• πλήθος αποδείξεων πληρωμής από δελτία του ΟΠΑΠ,
• δύο πλαστικές κυλινδρικές συσκευασίες, οποίες περιείχαν σκόνη σε μορφή νιφάδων, άγνωστης χημικής σύστασης,
• 52 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, πλήθος καρτών SIM, και
• επτά αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας.
Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που θα επέρχονταν, από τα ημερολόγια και τα χαρτόνια, μετά από τη διαδικασία εξαγωγής της και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, θα ξεπερνούσε τα 15 κιλά.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, από όπου και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.