Η κοινωνική πρόνοια και εκπαίδευση στη χώρα μας έχει γίνει κατά καιρούς αιτία συγκρούσεων, λεκτικών και μη, το μήλον της έριδος, ανάμεσα σε υπουργεία, εργαζόμενους, φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και πολλών άλλων που “ενδιαφέρονται” κατά καιρούς για την...εύρυθμη λειτουργία ενός ιδρύματος κοινωνικής πρόνοιας ή εκπαιδευτικού οργανισμού.
Αν διαβάσει κανείς το σκοπό λειτουργίας του Βρεφοκομείου Αθηνών, στην επίσημη ιστοσελίδα του, θα δει ότι ο ρόλος του είναι να εξυπηρετεί τις εργαζόμενες μητέρες που μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους εκεί στη διάρκεια της ημέρας. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει ότι γίνεται υπό κανονικές συνθήκες και όχι υπό συνθήκες αποδιοργάνωσης, όπως ακριβώς συνέβη χθες στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος.
Παρακολουθώντας την κατάληψη των κεντρικών εγκαταστάσεων και των μαγειρείων του ιδρύματος από εργαζόμενους, το πρώτο που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι ότι τα 5241 παιδιά που φιλοξενούνται και σιτίζονται εκεί ήταν αυτά που στερήθηκαν των παροχών που βάσει νόμου δικαιούνται.
Το news.gr επικοινώνησε με τη διοίκηση του Βρεφοκομείου και πληροφορήθηκε από την πρόεδρο Μαρία Ηλιοπούλου ότι οι εργαζόμενοι εμπόδισαν, τη σίτιση των παιδιών του Βρεφοκομείου, διαμαρτυρόμενοι για τη μη επαναπρόσληψη των συμβασιούχων στην υπηρεσία. “Ο Δήμος φρόντισε σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία τροφίμων να προμηθεύσει συσκευασμένα σάντουιτς σε όλους τους σταθμούς, διαδικασία την οποία προσπάθησαν και εν μέρη πέτυχαν να παρεμποδίσουν οι εργαζόμενοι επικαλούμενοι ότι δεν μπορεί να κάνει τη διανομή η δημοτική αστυνομία”, αναφέρει χαρακτηριστικά για να λάβει του προέδρου των εργαζομένων, Σπύρου Πολυζώη ότι “Οι εργαζόμενοι μπορεί και να παρεκτραπούν όταν έχουν μείνει χωρίς δουλειά”.
Σε απάντηση των όσων υποστηρίζει η κυρία Ηλιοπούλου, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Βρεφοκομείου Σπύρος Πολυζώης, αντικρούει, λέγοντας ότι τα μαγειρεία, πριν ξεκινήσει η κατάληψη παρήγαν κανονικά φαγητό, το οποίο και μοιράστηκε στους άστεγους, γεύματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν μοιραστεί κατά προτεραιότητα στα παιδιά των σταθμών. Η πρόεδρος του ιδρύματος, απαντάει ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς η κινητοποίηση έγινε απροειδοποίητα και η διανομή κατά προτεραιότητα ήταν σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθεί.
Για την ιστορία, τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι 270 συμβασιούχοι για αναστολή της απόλυσης, απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ανανεωθούν η συμβάσεις όσων εργάζονταν στο ίδρυμα με 11μηνες συμβάσεις έργου, από το 2001. Διαδικασίες που σύμφωνα με τη σημερινή δημοτική αρχή ήταν παράνομες, καθώς προσλαμβάνονταν εκτός ΑΣΕΠ για ψηφοθηρικούς λόγους. Η πλευρά των εργαζομένων τονίζει ότι η διαδικασία πρόσληψης γινόταν απολύτως νόμιμα και υποστηρίζει ότι όσα γίνονται είναι για να δοθεί η διαχείριση των σταθμών σε ιδιώτες.
Όπως σε κάθε πόλεμο, πραγματικό ή νοητό, υπάρχουν οι παράπλευρες απώλειες, έτσι και στην περίπτωση του Βρεφοκομείου, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται τα παιδιά και οι οικογένειές τους με ότι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει. Το να διαφυλάσσουν τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι ή ο Δήμος είναι απολύτως σεβαστό. Αυτό που προέχει όμως είναι να σεβαστούν και να επιτελέσουν το έργο για το οποίο προορίζονται. Την εξυπηρέτηση οικογενειών και παιδιών που σε αρκετές των περιπτώσεων αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στα βασικά έξοδα διαβίωσης.