Εξηγήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος
Πρόδηλα σφάλματα, αιτήματα εξαγοράς και επεξεργασία αντιρρήσεων είναι μερικά από όσα εξηγεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στις οδηγίες που στέλνει προς τις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων, 22 ημέρες μόλις πριν λήξει και η τελική προθεσμία παράτασης, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως εκκρεμεί ακόμη, έξι μήνες μετά, το χρηστικό εγχειρίδιο που είχε «υποσχεθεί» το ΥΠΕΝ στους πολίτες και θα αποσαφήνιζε τα γκρίζα σημεία των χαρτών. Ωστόσο, με τις συγκεκριμένες οδηγίες που απεστάλησαν στις Διευθύνσεις Δασών επισημαίνεται η ακριβής διαδικασία.
Στο διά ταύτα και αναφορικά με τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που υποβάλλονται στο ΕΚΧΑ, το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει πως υπάρχει συγκεκριμένη σειρά εξέτασης. Για παράδειγμα, αν για την ίδια έκταση απαιτείται και πρόδηλο σφάλμα και αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης και αντίρρηση – η σωστή σειρά που πρέπει να δουν οι δασικές υπηρεσίες είναι η εξής: το αίτημα για πρόδηλο σφάλμα, η αντίρρηση με αιτιολογικό το πρόδηλο σφάλμα, η αντίρρηση με παράλληλο αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης υπαγόμενο στον ΟΣΔΕ και καταληκτικά το αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης των άρθρων 47 και 47Β ν. 998/1979.
Να τονίσουμε, όμως, πως το αίτημα για υπαγωγή σε πρόδηλο σφάλμα δεν υποκαθιστά την αντίρρηση επί του θεματικού περιεχομένου του δασικού χάρτη.