Πυριτιδαποθήκες τα δάση λόγω καύσωνα – Ελλείψεις στην πυροσβεστική

Πυριτιδαποθήκες τα δάση λόγω καύσωνα – Ελλείψεις στην πυροσβεστική

Η πύρινη λαίλαπα στην Πορτογαλία χτύπησε καμπανάκι και στην Ελλάδα

Δέκα χρόνια μετά τον πύρινο όλεθρο στην Πάρνηθα, η χώρα είναι πιο αποψιλωμένη σε πυροσβεστικό προσωπικό από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Η πύρινη λαίλαπα στην Πορτογαλία, που στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 204, όπως ήταν φυσικό χτύπησε καμπανάκι και στην Ελλάδα. Η ηγεσία της Πυροσβεστικής έχει να αντιμετωπίσει ένα συνδυασμό προβλημάτων: τη μειωμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω ελλείψεων σε εναέρια μέσα και εξοπλισμό, την ανεπαρκή συντήρηση των οχημάτων και την «ασθμαίνουσα» δασοπροστασία από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί ο καύσωνας, που μετατρέπει τα δάση σε «πυριτιδαποθήκες» και κάνει τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής να χαρακτηρίζουν τις συνθήκες ως «ακραίες», όπως γράφει σε αναλυτικό ρεπορτάζ ο «Ελεύθερος Τύπος».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος ανακοίνωσε χθες ότι «πάνω από 400 πυροσβέστες μετακινήθηκαν από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, παραμονές της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου». Οι συγκεκριμένοι πυροσβέστες μετακινήθηκαν εκτός Αττικής για να επανδρώσουν τις νέες πυροσβεστικές υπηρεσίες στους εθνικούς δρόμους και στα αεροδρόμια. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι δεν αντικαταστάθηκαν με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο η Πυροσβεστική να μην μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς, σε περίπτωση που υπάρξουν ταυτόχρονα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Αττική και κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, αρκετοί από τους προμηθευτές του Π.Σ. έχουν σταματήσει τις πιστώσεις, καθώς δεν έχουν άλλη υπομονή να περιμένουν την κάλυψη ανείσπρακτων χρηματικών ενταλμάτων. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν παροπλισμένα πυροσβεστικά οχήματα ακόμα και για την έλλειψη μίας φλάντζας αντλίας, που κοστίζει μόλις 120 ευρώ.

Για ακόμα μία χρονιά φέτος αεροσκάφη ακόμα και ηλικίας 40 ετών θα κληθούν να σβήσουν πυρκαγιές. Πρόκειται για τα Καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα. Εννιά από αυτά εκτιμάται ότι θα είναι φέτος διαθέσιμα μέχρι τα μέσα του Ιουλίου. Δίπλα τους θα βρίσκονται τέσσερα Καναντέρ CL-415 με δυνατότητα ρίψης έξι τόνων νερού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τέσσερα αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν συντριβεί. Στη μάχη θα πέσουν και 19 αεροσκάφη Pezetel, τα οποία, ωστόσο, έχουν σημαντικά μικρότερη δυνατότητα ρίψης νερού (1,5-2 τόνους), ενώ μειονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις.

Ο Στρατός ενισχύει τη δασοπυρόσβεση με τη διάθεση τριών Σινούκ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η συμβολή του σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη. Τα δύο Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου που είναι σήμερα αξιόμαχα θα μπουν μέχρι το τέλος του Ιουλίου στο συνεργείο για βαριές συντηρήσεις και ενδεχομένως να χρειαστεί η αντικατάστασή τους.