Μάστιγα οι παράνομες ναυλώσεις σκαφών αναψυχής

Μάστιγα οι παράνομες ναυλώσεις σκαφών αναψυχής

Εντοπίστηκαν από το Λιμενικό δύο «κρούσματα» στη Σίφνο, ένα στη Ρόδο και ένα στη Χαλκιδική

Δύο νέες παράνομες ναυλώσεις επαγγελματικών σκαφών με ξένη σημαία, αυτή τη φορά στη Σίφνο, απέτρεψε το Λιμενικό Σώμα το απόγευμα της Τετάρτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σίφνου εντός του λιμένα Καμαρών Σίφνου, διαπιστώθηκαν δύο παράνομες ναυλώσεις των σκαφών αναψυχής ''ANANIJA'' σημαίας Βελγίου και ''SENUR'' σημαίας Γερμανίας. Αμφότερα δραστηριοποιούνταν έχοντας σύμβαση ναύλωσης με τόπο επιβίβασης και αποβίβασης την ελληνική επικράτεια, αλλά χωρίς να έχουν την προβλεπόμενη άδεια.

Από το Λιμενικό Σταθμό της Σίφνου, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.

Δύο ακόμα κρούσματα σε Ρόδο και Χαλκιδική

Εξάλλου, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ρόδου, στον όρμο “ΑΝΤΟΝΥ ΚΟΥΙΝ” της Ρόδου, διαπιστώθηκε η ναύλωση του επαγγελματικού σκάφους αναψυχής ''ΑΛΦΑ ΣΕΝΤΑΟΥΡΟΥΣ'' Ν.Ρ. 282 από τουριστικά πρακτορεία της Ρόδου, χωρίς να έχει συναφθεί το προβλεπόμενο ναυλοσύμφωνο και να έχει συμπληρωθεί – θεωρηθεί η καρτέλα του Ειδικού Εντύπου Πληροφοριακών Στοιχειών Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής (Ε.Ε.Π.Σ.Ε.Π.Α.) του πλοίου.

Επιπροσθέτως, κατόπιν ελέγχου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής στον όρμο “ΠΑΝΑΓΙΑΣ” στην Ιερισσό Χαλκιδικής, διαπιστώθηκε ότι το ιδιωτικό πλοίο αναψυχής “LADY DOM”, σημαίας Γαλλίας, εκτελούσε σύμβαση ναύλωσης με τόπο επιβίβασης και αποβίβασης την ελληνική επικράτεια, χωρίς να κατέχει την προβλεπόμενη άδεια.

Από τις Λιμενικές Αρχές Ρόδου και Όρμου Παναγιάς, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Μάστιγα οι παράνομες ναυλώσεις

Ορυμαγδός παράνομων ναυλώσεων πραγματοποιείται εξάλλου αυτήν την περίοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η «ελληνική Πολυνησία» αποδεικνύεται ιδιαιτέρως θελκτική για σκάφη με ξένη σημαία, αλλά και για ιδιωτικά σκάφη που πραγματοποιούν ναυλώσεις παρανόμως.

Μολονότι ο αριθμός των μαρίνων της χώρας είναι περιορισμένος -εν αντιθέσει με άλλα μεσογειακά κράτη - η Ελλάδα «πουλάει» όπως όλα δείχνουν σε ακόμα μία τουριστική δραστηριότητα, η φοροδιαφυγή κάνει θραύση, με αποτέλεσμα να συνθλίβεται η έννοια του ανταγωνισμού.

Όπως δήλωσε πρόσφατα στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνης Στελλιάτος, «τα εν λόγω σκάφη δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα για εμπορικούς σκοπούς στερώντας έσοδα από το Ελληνικό Δημόσιο και τους επαγγελματίες του χώρου». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΠΕΣΤ, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται φέτος 73 επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με σημαίες τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε. και χωρών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου-ΕΟΧ) πραγματοποιώντας παράνομες προγραμματισμένες ναυλώσεις του ελληνικού χώρου, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να αποδίδουν το ΦΠΑ που έχει επιβληθεί στις ναυλώσεις, άλλους φόρους στο Δημόσιο και ασφαλιστικές εισφορές σε Ταμεία.