Μεγάλες ομάδες εργαζομένων από όλους τους κλάδους απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.και βρίσκονται στο κέντρο Σύνταγμα. Έξω από τη Βουλή συνωστίζονται αυτή την ώρα οι διαδηλωτές. Από την Αστυνομία έχουν ήδη εφαρμοστεί ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας με δυνάμεις των ΜΑΤ να καλύπτουν όλο τον χώρο.
Στο μεταξύ, επικρατεί μεγάλη ζέστη και οι διαδηλωτές χτυπούν τον φράχτη που έχει στηθεί μπροστά από τη Βουλή. Στη θέα του σιδερένιου κιγκλιδώματος οι πολίτες αντιδρούν, κλωτσώντας τον και σπρώχνοντάς τον προκειμένου να τον ρίξουν. Μεγάλη ομάδα κουκουλοφόρων αποδοκίμασε περίπου 100 αντιεξουσιαστές. Επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος της οδού Βασιλέως Γεωργίου, πίσω από τη Βουλή. Εντονότερα ήταν τα... παρατράγουδα στο Σύνταγμα με συγκρούσεις κουκουλοφόρων με αστυνομικούς και βόμβες μολότοφ.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χημικά και η κατάσταση εκτροχιάστηκε τη στιγμή που οι περισσότερες πορείες είχαν ολοκληρωθεί ειρηνικά. Το μέτωπο των επεισοδίων κατευθύνθηκε προς την οδό Πανεπιστημίου με επίκεντρο τα Προπύλαια. Άναψαν φωτιές και οι συμπλοκές συνεχίζονται με μεγάλη ένταση. Φωτιά έπιασε και δέντρο του Εθνικού Κήπου, χωρίς περαιτέρω επέκταση.
Μέσα στη μεγάλη μάζα διαμαρτυρόμενων πολιτών βρίσκονται και άτομα με σακίδια, τα οποία υπόκεινται σε προληπτικούς ελέγχους, διασταύρωση στοιχείων ή ακόμα και προληπτικές προσαγωγές από αστυνομικούς εντός της πορείας. Προσαγωγές υπόπτων έγιναν και λίγο νωρίτερα στην περιοχή του Παγκρατίου.
Κλειστές ήταν οι οδοί Σταδίου, Πατησίων και Αθηνάς, στο ύψος της πλατείας Ομονοίας. H πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είχε ως εναρκτήριο σημείο το Πεδίον του Άρεως. Εκεί βρέθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και δήλωσε: "Δεν μπορεί η χώρα να μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο".
Μεγάλες διαδηλώσεις διεξήχθησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με κλειστή την Εγνατία οδό και στα δύο ρεύματα καθώς και στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου Κρήτης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιβλέπουν την αντίστοιχη μαζική κινητοποίηση στο Βόλο καθώς οι διαδηλωτές διασχίζουν την οδό Ιωλκού.
Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι σε εφορίες, πολεοδομίες, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι και βιοτέχνες, με τις επιχειρήσεις ενώ και τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά.
Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων), με κλείσιμο των επιχειρήσεων και καταστημάτων έως τις 15:00. Συν τοις άλλοις, συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι Ομοσπονδίες Βενζινοπωλών και Πρατηριούχων.
Σε ό,τι αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Αττικό Μετρό και ο Ηλεκτρικός δε θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη του ωραρίου. Αντίστοιχα, το τραμ λειτουργεί από τις 6 το πρωί ως τις 10 το βράδυ. Τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία έχουν στάση εργασίας από τις 05:00 έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Ακινητοποιημένα παραμένουν τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός. Σε στάση εργασίας προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 20.00 έως τη λήξη της βάρδιας.
Οι καθηγητές, μέσω της ΟΛΜΕ, συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια. Στο μεταξύ, αναστολή των διοικητικών λειτουργιών του, αποφάσισε συμβολικά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ομόφωνα για την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 από 12 το μεσημέρι έως 15:00.
Επίσης δε θα εργαστούν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, η ομοσπονδία των οποίων (ΟΤΟΕ) συμμετέχει στην απεργία. Οι εργαζόμενοι στις εφορίες, αντίστοιχα, αποφάσισαν να απεργήσουν επιπλέον τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή.
Οι δημοσιογράφοι κάνουν στάση εργασίας από 11:00 έως και τις 15:00. Παράταση των κινητοποιήσεών τους, έως το τέλος του μήνα, αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής, ενώ άλλοι 16 Σύλλογοι (Ρεθύμνου, Ιωαννίνων, Δωδεκανήσων, Πέλλας, Κερκύρας, Ηρακλείου, Ηλείας, Αργολίδας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λασιθίου, Ξάνθης, Έβρου, Μεσσηνίας, Θεσπρωτίας και Λακωνίας) δεν έχουν υιοθετήσει την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για αναστολή της κινητοποίησης, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα φάρμακά τους ή να τα αναζητούν σε άλλες περιοχές, όπου τα φαρμακεία χορηγούν με πίστωση.
Τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν δικηγόροι, δικαστές και εισαγγελείς από τις 10:00 έως το τέλος του ωραρίου έως και έως τις 20 Οκτωβρίου.