Οι προτιμήσεις των υποψηφίων
Οι ανθρωπιστικές σπουδές παραμένουν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.
Οι επιλογές των μαθητών στα εξεταζόμενα μαθήματα καταγράφουν το αδιέξοδο των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης που έχουν περιορισμένες επιλογές σε σχολές, ενώ ξεχωρίζουν τους υποψήφιους των θετικών και οικονομικών σπουδών που φαίνεται ότι φέτος έμαθαν το παιχνίδι του νέου συστήματος και «παίζουν» με πολλαπλές επιλογές ώστε να μην μείνουν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στα παιδαγωγικά, που επανέρχεται δυναμικά στον ανταγωνισμό.
Αν και στατιστικά μόλις ένας στους επτά μπαίνει στη σχολή της πρώτης επιλογής του, οι υποψήφιοι των θετικών και οικονομικών σπουδών έχουν περισσότερες ευκαιρίες να μία θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα.
Ο ανταγωνισμός -σε αντίθεση με τις ανθρωπιστικές σπουδές που θα παλέψουν για να μην μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης- θα «παιχτεί» στις πρώτες επιλογές τους, καθώς διεκδικούν δημοφιλείς σχολές.
Από το σύνολο των 65.908 που συμμετείχαν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις, οι 32.732 επέλεξαν το 1° επιστημονικό πεδίο, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι και φέτος θα γίνει σφαγή των υποψηφίων για μια θέση.
Πολυπληθής με τάσεις ανόδου αποδεικνύεται, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», και ο προσανατολισμός των θετικών σπουδών (ανάμεσά τους οι δημοφιλείς σχολές των Πολυτεχνείων και οι Ιατρικές) με 31.383 υποψηφίους, για τους οποίους όμως υπάρχουν σχεδόν αντίστοιχες θέσεις.
Στα ίδια επίπεδα με πέρσι παραμένει η κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής με 21.793 υποψηφίους.