Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος

Ο χθεσινός σεισμός ισοπέδωσε κτίρια και οδήγησε στο θάνατο μία 43χρονη στο χωριό Βρίσα

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σήμερα τον δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τον χθεσινό φονικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 36,4 χιλιόμετρα, νότια της Μυτιλήνης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Πλωμαρίου.

Ο σεισμός ισοπέδωσε κτίρια και οδήγησε στο θάνατο μία 43χρονη στο χωριό Βρίσα.

Διαβάστε: Μια νεκρή και εκτεταμένες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό στη Λέσβο

«Η περιοχή και ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

«Αυτό που προέχει τώρα περισσότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των περιουσιών τους και η παροχή φιλοξενίας. Έχουν στηθεί καταυλισμοί στο διπλανό χωριό και όσοι κάτοικοι από το χωριό Βρίσα χρειάζονται και θέλουν να πάνε εκεί, μπορούν να πάνε», είπε ο γενικός γραμματείας.

Δείτε: Βίντεο δείχνει τη στιγμή του μεγάλου σεισμού στη Λέσβο

Το χωριό Βρίσα εκκενώθηκε χθες αργά το απόγευμα, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι 850 περίπου κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι. Από τον Στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο υποδοχής και Πιστοποίησης της Μίριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.

Διαβάστε: Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου

Από χθες το βράδυ,με εντολή του πρωθυπουργού, στη Λέσβο βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ειδικοί επιστήμονες. Στη Λέσβο φτάνει σήμερα και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών. Θα ελέγξουν σχολεία, νοσοκομεία και όλα τα δημόσια κτίρια.