Πότε θα υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη αν ήταν ο κύριος σεισμός
Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας για τα 6,1 Ρίχτερ που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο νησί της Λέσβου. Είπε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Ο κ Παπαζάχος είπε ότι είναι θετικό ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θάλασσα και μάλιστα περίπου 15 χιλιόμετρα από την ακτή προσθέτοντας ότι ένας παρόμοιος σεισμός το 1845 είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην ίδια περιοχή της Μυτιλήνης.
«Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο και οι σχετικές επιχειρήσεις. Σε περίπου δύο ώρες από τώρα θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αλλά και για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας σχετικά με τον ισχυρό σεισμό.
Όπως είπε ο κ. Λέκκας συνιστά στους κατοίκους ψυχραιμία, να μην ακούν τη φημολογία αλλά μόνον τις επίσημες ανακοινώσεις.
Ο κ. Λέκκας θα βρίσκεται τις επόμενες ώρες στην Μυτιλήνη για να παρακολουθεί τη σεισμική ακολουθία επί τόπου.
Στο νησί έχουν μεταβεί και κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Έκκληση στους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους
Οι αρχές απευθύνουν έκκληση προς τους κατοίκους της Μυτιλήνης να μην μπουν στα σπίτια τους μέχρι αυτά να ελεγχθούν και να κριθούν ασφαλή από τα ειδικά κλιμάκια.
Επιπλέον σημειώνεται ότι θα μισθωθούν δωμάτια ξενοδοχείων για τους κατοίκους σπιτιών που θα κριθούν επισφαλή ή επικίνδυνα.