Στην Ελλάδα τα λείψανα 17 αγνοούμενων στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ

Στην Ελλάδα τα λείψανα 17 αγνοούμενων στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ

Επαναπατρίστηκαν για να ταφούν - Ανάμεσά τους και αυτά του κυβερνήτη Παναγόπουλου Βασίλειου και δύο καταδρομέων του μοιραίου Noratlas

Στην πατρώα γη, την Ελλάδα, για να ταφούν με τιμές ηρώων, επέστρεψαν σήμερα, 43 χρόνια μετά τη θυσία τους, τα λείψανα δεκαεπτά στρατιωτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τα ονόματα των οποίων βρίσκονταν στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.

Τα λείψανα μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C- 130 της Eλληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφού πρώτα έγινε στη Λευκωσία η επίσημη τελετή παράδοσης - παραλαβής των λειψάνων - παρουσία συγγενών των πεσόντων από την Ελλάδα, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελος Αποστολάκης και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη - και  επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που επώνυμοι και ανώνυμοι, ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και με θερμά χειροκροτήματα, κατευόδωσαν τους γενναίους πεσόντες της ΕΛΔΥΚ.

Τα λείψανα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA. Πρόκειται για λείψανα στρατιωτικών (αξιωματικών και οπλιτών), που υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ, του κυβερνήτη και δύο καταδρομέων του μοιραίου NORATLAS-4, που καταρρίφθηκε και συνετρίβη από λάθος οδηγίες της τότε ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς προς την κυπριακή αεράμυνα.

Επίσης, αναγνωρίστηκαν τα λείψανα του ανθυπασπιστή του Ναυτικού, Νικόλαου Νιάφα, ο οποίος ήταν μέλος του πληρώματος της ακταιωρού «Φαέθων», που βομβαρδίστηκε τον Αύγουστο του 1964 στον κόλπο του Ξερού, από την τουρκική αεροπορία.