Σχέδια για τους χρήστες ουσιών σε δημόσιους χώρους, από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ειδικών δημόσιων χώρων όπου οι χρήστες ναρκωτικών θα μπορούν να κάνουν εποπτευόμενη χρήση.
Οι πολιτικές για τους χρήστες ουσιών, άστεγους αλλά και μη την εκτεταμένη χρήση ουσιών σε δημόσιους χώρους και τη θέσπιση της εποπτευόμενης χρήσης ουσιών, τέθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων με τίτλο «Άστεγοι και εξάρτηση στην πόλη: Τα όρια της κοινωνικής παρέμβασης».
Στην ημερίδα συμμετείχαν επιστήμονες και θεσμικοί φορείς.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, άστεγοι δεν είναι μόνο οι χρήστες ουσιών. Το γεγονός, όμως, πως το 41,2% των αστέγων δηλώνουν ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, το 7,3% χρήση αλκοόλ και το 2% και των δύο, επιβάλει την άμεση θέσπιση μέτρων, τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την υγεία των ίδιων των χρηστών/αστέγων.
Τι είναι οι δημόσιοι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών
Οι σταθμοί εποπτευόμενης χρήσης ουσιών παρέχουν ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον στους ανθρώπους για να προβούν στη χρήση των ουσιών, αντί αυτό να γίνεται στο δρόμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χώροι αυτοί αποτελούν μια πύλη για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, για τη διασύνδεση των χρηστών με τις παροχές της δημόσιας υγείας, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να βγουν από το περιθώριο. Μέσω του προγράμματος, σώζονται ζωές, η προσωπική υγιεινή των χρηστών βελτιώνεται, και μειώνεται η εξάπλωση των λοιμωδών νοσημάτων στην κοινωνία.
Οι δομές φιλοξενίας αστέγων, όπως τα υπνωτήρια, απαγορεύουν την είσοδο στους εξαρτημένους από ουσίες και στους ψυχικά ασθενείς, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκονται διπλά εκτεθειμένοι στο δρόμο.
Σχέδια για τη δημιουργία χώρων στην Αθήνα
Υπέρ της δημιουργίας δημόσιων χώρων εποπτευόμενης χρήσης ουσιών τάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων όπως επίσης ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος και η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μένη Μαλλιώρη. Η κ. Μαλλιώρη αναφέρθηκε στην επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Ελβετία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία κλπ. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε μια και μοναδική φορά, το 2013, όταν δημιουργήθηκε από τον ΟΚΑΝΑ ο εποπτευόμενος σταθμός «Οδυσσέας» ο οποίος όμως, παρά τα ενθαρρυντικά δείγματα, έκλεισε λίγους μήνες αργότερα, γιατί δεν υφίσταντο νόμος να το στηρίξει.
Σε μείζον κοινωνικό θέμα τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο των αστέγων σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο Σπύρος Ψύχας, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ραγδαία αύξηση, ακόμα και σε χώρες που δεν χαρακτηρίζονται από οικονομική κρίση. Για παράδειγμα, στη Δανία τα τελευταία οχτώ χρόνια αυξήθηκαν οι νέοι άστεγοι κατά 75%, ενώ στη Βρετανία, οι οικογένειες που φιλοξενούνται σε προσωρινά καταλύματα μέσω της πρόνοιας, κατά 50%.
Οι κύριες αιτίες για την αστεγία είναι, πρώτον, η έλλειψη κοινωνικών υπηρεσιών (για ψυχικά αρρώστους, τοξικοεξαρτημνένους κλπ) και η εξάπλωση της φτώχειας, και, δεύτερον, η ακριβή στέγη ή/και τα περιορισμένα καταλύματα για αστέγους, εξήγησε ο κ. Ψύχας. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρώτη περίπτωση, ενώ, πχ σε κράτη όπως η Γαλλία, με τη δεύτερη.