Να καταστήσει πιο ελκυστικό το ευρώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που “σνομπάρουν” το κοινό νόμισμα φιλοδοξεί με μία σειρά προτάσεων η Κομισιόν, θέλοντας να καταστήσει πιο “σφιχτή” την ΕΕ μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από το μπλοκ των 28 χωρών.
Οι προτάσεις αυτές θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε ένα προσχέδιο για το μέλλον της Ευρωζώνης, που αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου της Κομισιόν για το πώς θα γίνει ξανά ελκυστική η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το πλήγμα που δέχθηκε από το Brexit και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στη Γηραιά Ήπειρο.
“Θα προσπαθήσουμε να καταρτίσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που να είναι αρκετά ελκυστικό, που να είναι σαν, όπως λένε στις ταινίες, μια προσφορά που δεν μπορείς να αρνηθείς”, ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Όπως επισημαίνει το Reuters, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Βρετανίας και της Δανίας, είναι υποχρεωμένα να υιοθετήσουν το ευρώ ως νόμισμά τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια προθεσμία για τη μετάβαση αυτή στο κοινό νόμισμα.
Ο Μοσκοβισί παρατήρησε πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει σταδιακά να κινηθούν προς την υιοθέτηση του ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η Κομισιόν δεν έχει ούτε την εξουσία, ούτε και την πρόθεση να τις αναγκάσει να το υιοθετήσουν μέχρι μία συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πάντως, δε θα είναι εύκολο να πειστούν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες σε ορισμένες από τις χώρες αυτές να βάλουν στη ζωή τους το ευρώ. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του Δεκεμβρίου του 2016, το 57% των Πολωνών τάσσεται κατά του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά απόρριψης του ευρώ σε Τσεχία, Σουηδία και Βουλγαρία. Αντίθετα, πιο θετικοί είναι οι Ούγγροι, οι Κροάτες και οι Ρουμάνοι.
Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, το Brexit σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή οικονομία, παρέχοντας ένα περαιτέρω κίνητρο στα κράτη που δεν το έχουν κάνει ακόμα να αποδεχθούν το ευρώ.