Τι υποστηρίζει ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και ερευνητής στο ΜΙΤ Media Lab Μιχάλης Μπλέτσας
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ένα blackout ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο μεγάλης έκτασης και με τόσο παρατεταμένο χρόνο επαναφοράς του δικτύου, όσο αυτό που συνέβη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, διατύπωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και ερευνητής στο ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλης Μπλέτσας, σύμφωνα με τον οποίο, κατόπιν επικοινωνίας με τις αντίστοιχες Αρχές της ΕΕ, «δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το συμβάν στην Ιβηρική χερσόνησο ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ», είτε με φυσικό τρόπο, είτε με κυβερνοεπίθεση στο σύστημα ελέγχου.
Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), σημείωσε ότι παρότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, προς το παρόν η μόνη εξήγηση που έχει διαρρεύσει, ήταν ότι το συμβάν οφειλόταν σε κάποια έντονη θερμοκρασιακή διαφορά, η οποία επηρέασε δύο μεγάλες γραμμές μεταφοράς στην Ισπανία. «Η εξήγηση αυτή δεν μας ήρθε από τους Ισπανούς, αλλά από τους Πορτογάλους, που επηρεάστηκαν ακόμα περισσότερο και είχαν και μικρότερα περιθώρια αντίδρασης, δεδομένου ότι τροφοδοτούνται μόνο από την Ισπανία. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε, για να δούμε τι έγινε ακριβώς», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα έχουμε μικρότερο δίκτυο -επομένως σε περίπτωση blackout η ελληνική υποδομή δεν θα απαιτήσει τον χρόνο που χρειάζεται ένα τεράστιο δίκτυο, όπως το ισπανικό, για να επανέλθει. Επιπλέον, στην Ελλάδα «έχουμε αρκετά καλή εμπειρία σε τέτοια θέματα, διότι το δίκτυό μας είναι δύσκολο. Έχουμε νησιά και πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, του Πάσχα, είχαμε υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και έγινε μια καμπάνια, πάρα πολύ επιτυχημένη, ώστε να μην φύγει το δίκτυο εκτός ελέγχου (...) Συνολικά, δεν νομίζω ότι κινδυνεύουμε να έχουμε τόσο παρατεταμένη διακοπή, όσο αυτή της Ισπανίας. Το ισπανικό δίκτυο πιθανόν ακόμα να μην έχει επανέλθει στο 100%, ακόμα και 24 ώρες μετά. Όταν πέσει ένα δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, πρέπει να σηκωθεί κομμάτι-κομμάτι, ώστε, καθώς ενεργοποιείται, να ταιριάζει η παραγωγή με την κατανάλωση, οπότε όσο μεγαλύτερο το δίκτυο, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα», κατέληξε.