Τι είπαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι προϊστάμενοι της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών
Δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ο εφέτης ανακριτής Λάρισας απέστειλε στη Βουλή δικογραφία, κρίνοντας ότι πρέπει να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων γενικών διευθυντών του υπουργείου Μεταφορών.
Ο δικαστικός λειτουργός αμελλητί, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή μετά τις απολογίες δύο στελεχών του υπουργείου Μεταφορών, οι οποίοι πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν ενώπιον του κατηγορούμενοι για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών. Το περιεχόμενο των απολογιών τους, αλλά και το σύνολο των εγγράφων που εισέφεραν στη δικαιοσύνη υπερασπιζόμενοι εαυτούς, είναι εκείνα τα στοιχεία, που σύμφωνα με δικαστικές πηγές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του εφέτη – ειδικού ανακριτή για τη διαβίβαση της δικογραφίας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις απολογίες που έδωσαν στην τακτική δικαιοσύνη ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών. Και οι δύο, κατά πληροφορίες, έδειξαν προς στην πλευρά των πολιτικών προϊσταμένων, δηλαδή των υπουργών, οι οποίοι είχαν γνώση της κακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο είχε πολλά κενά και παθογένειες, όπως εξάλλου έχει καταγραφεί και στο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων.
«Φαίνεται πως ο κύριος ανακριτής έχει σταθεί στα ΦΕΚ, από τα οποία προκύπτει, ότι την επιστασία, την επίβλεψη και το τελικό κέντρο αποφάσεων είχε ο φυσικός προϊστάμενος, υπουργοί και υφυπουργοί. Αυτά τα μάθαμε τώρα; Αυτό δεν το γνώριζε η κυβέρνηση εντός ή εκτός Βουλής, που χειροκροτούσαν τον Καραμανλή, όταν έδωσε το δικό του αφήγημα αναφορά με τις καταγγελίες των γονέων;» δήλωσε στο MEGA ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης και συμπλήρωσε: «Όλο αυτό το διάστημα οι άνθρωποι κατήγγειλαν επανειλημμένα γραπτώς, ότι έρχεται ατύχημα ή δυστύχημα, ότι είναι υποστελεχωμένος ο ΟΣΕ, ότι κινούνται στα τυφλά τα τρένα κι ότι έχουμε μία ωρολογιακή βόμβα».
Μιλώντας στο MEGA ο Αντώνης Ψαρόπουλος, δικηγόρος στην υπόθεση και πατέρας της Μάρθης, θύματος του δυστυχήματος, ανέφερε πως οι συγγενείς των θυμάτων εξ αρχής ζητούσαν τη διερεύνηση της υπόθεσης προς όλες τις κατευθύνσεις. «Η έλλειψη υποδομών μας οδήγησε σε αυτό το τραγικό δυστύχημα. Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να είχε κινηθεί γρηγορότερα η ανάκριση και να είχαν ήδη κληθεί να απολογηθούν κι αυτοί οι διευθυντές. Δεν γνωρίζω τον λόγο, γιατί έγινε διαχωρισμός και δεν κλήθηκαν και οι διευθυντές των δύο διευθύνσεων να απολογηθούν. Τώρα θα είχαμε πληρέστερη δικογραφία ως προς τη διερεύνηση και διάγνωση αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί από πολιτικά πρόσωπα, κυρίως του κυρίου Καραμανλή», είπε.