Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συνταγματικότητα του νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συνταγματικότητα του νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Τι υποστηρίζουν τα προδφεύγοντα νομικά πρόσωπα που υπερασπίζονται τον θεσμό της οικογένειας και του γάμου σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να κρίνει την συνταγματικότητα των διατάξεων του ν. 5089/2024, με τον οποίο θεσπίστηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα σύναψης γάμου για πρόσωπα του ίδιου φύλου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να επεκτείνεται το δικαίωμα υιοθεσίας και στα ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια ή ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Το θέμα συζητήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας μετά την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν νομικά πρόσωπα, που σκοπούς έχουν τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας και του γάμου και την ενθάρρυνση της τεκνογονίας σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη παράδοση και, γενικότερα, την προάσπιση της ορθόδοξης πίστης. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με τις επίμαχες ρυθμίσεις τροποποιείται πλήρως ο θεσμός της οικογένειας κατά παράβαση του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, επιχειρηματολογώντας σημείωσαν ότι η συνταγματική προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας προϋποθέτει την ύπαρξη μητέρας και πατέρα, γονέων διαφορετικού φύλου και, επομένως, γάμο μεταξύ προσώπων διαφορετικού φύλου. Επιπλέον, τόνισαν ότι η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα έγγαμα ζευγάρια στερεί από τα παιδιά αυτά το δικαίωμα να ανατρέφονται σε οικογένεια με μητέρα και πατέρα, θέτοντας αυτά σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονείς.

Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκε ότι με τον συγκεκριμένο νόμο επέρχεται η υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής περί ισότητας, ενώ ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα και πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν δεν παρεμβαίνει στα θρησκευτικά δρώμενα. Επιπλέον, ανέφεραν ότι εξυπηρετεί υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, το οποίο ανάγεται στην προστασία των ανήλικων παιδιών.

Η Ολομέλεια με την απόφαση της, η οποία θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα, θα κρίνει την συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων του ν. 5089/2024 και ειδικότερα, εάν η αναγνώριση της δυνατότητας τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων και η συνακόλουθη δυνατότητα των ομόφυλων έγγαμων ζευγαριών να υιοθετούν (είτε από κοινού είτε ο ένας σύζυγος το νόμιμο παιδί, θετό ή βιολογικό, του άλλου) αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1 (περί προστασίας της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας) και 4 παρ. 1 (περί ισότητας) του Συντάγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης πράξης έκανε την πρώτη παρέμβασή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μαρία Ζαχαροπούλου