Δείτε τους τρόπους
Μαξιλαράκια, πίνακες και φυτά εσωτερικού χώρου – αυτά είναι μερικά μόνο στοιχεία που μας βοηθούν να δημιουργήσουμε μια ζεστή ατμόσφαιρα, όχι μόνο στο σπίτι μας, αλλά συχνά και στον χώρο εργασίας μας. Όλες οι διακοσμήσεις του κόσμου όμως είναι μάταιες αν ο φωτισμός δεν ανταποκρίνεται στην επιθυμητή ατμόσφαιρα του δωματίου. Για παράδειγμα, το λευκό και ψυχρό φως δεν είναι κατάλληλο για το σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα, καθώς μπορεί να σας εμποδίσει να χαλαρώσετε, αλλά σε άλλους χώρους μπορεί να είναι απαραίτητο. Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο φωτισμό για το σπίτι σας;
Βάλτε τη λειτουργικότητα πρώτα
Η βάση ενός ευτυχισμένου σπιτιού είναι κυρίως η λειτουργικότητα, η οποία συμβαδίζει με την άνεση. Επιλέξτε τον φωτισμό όχι μόνο με βάση την εμφάνιση, αλλά και ανάλογα με τις δραστηριότητες που θα κάνετε στον χώρο. Για παράδειγμα, στην κουζίνα θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο φως από ό,τι στο σαλόνι.
Πολυχρηστικοί χώροι: Διαχωρίστε τους σε ζώνες
Η διαχείριση του φωτισμού σε μικρότερα διαμερίσματα και πολυχρηστικούς χώρους, όπως τα παιδικά δωμάτια, μπορεί να αποδειχθεί απαιτητική. Η λύση είναι να διαχωρίσετε τον χώρο σε ζώνες, ανάλογα με τις δραστηριότητες που προορίζεται να εξυπηρετεί κάθε μία. Στον κύριο φωτισμό του δωματίου είναι καλό να προσθέσετε διαφορετικά είδη φωτιστικών για κάθε ζώνη.
Για παράδειγμα, το παιδικό δωμάτιο μπορεί να εξοπλιστεί με:
- Κεντρικό φωτιστικό οροφής με μέτρια ένταση και θερμοκρασία, ως κύρια πηγή φωτός.
- Ζώνη μελέτης: Επιλέξτε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό με θερμό λευκό φως, που δεν κουράζει τα μάτια.
- Γωνιά παιχνιδιού: Χρησιμοποιήστε απαλό, έμμεσο φωτισμό, όπως λωρίδες LED ή επιδαπέδιες λάμπες.
- Χώρο ύπνου: Προτιμήστε ένα χαμηλό νυχτερινό φως ή μία ρυθμιζόμενη λάμπα για ανάγνωση πριν τον ύπνο.
Αντίστοιχη προσέγγιση απαιτείται και για την κουζίνα με την τραπεζαρία:
- Πάγκος κουζίνας: Φωτίστε τον με ουδέτερο λευκό φως υψηλής έντασης. Ιδανική επιλογή είναι τα LED σποτάκια ενσωματωμένα στα ντουλάπια.
- Τραπέζι φαγητού: Χρειάζεται φωτισμό σε πιο ζεστές αποχρώσεις. Ένα κρεμαστό φωτιστικό που ταιριάζει με το σχήμα του τραπεζιού είναι ιδανικό. Κατά την τοποθέτηση, βεβαιωθείτε ότι ο λαμπτήρας βρίσκεται τουλάχιστον 60 cm πάνω από την επιφάνεια του τραπεζιού.
Αξίζει να επενδύσετε σε πολλαπλές πηγές φωτός και στο μπάνιο
Παρόλο που το μπάνιο έχει έναν ξεκάθαρο κύριο σκοπό, η χρήση διαφορετικών πηγών φωτός είναι εξίσου σημαντική. Για τον κύριο φωτισμό και τα σποτάκια γύρω από τον καθρέφτη, το ουδέτερο λευκό φως είναι η καλύτερη επιλογή. Προσφέρει τη σωστή ένταση και διαύγεια για την καθημερινή υγιεινή. Ωστόσο, κατά τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα, το έντονο φως μπορεί να είναι ενοχλητικό. Για τέτοιες περιπτώσεις, προτιμήστε χαμηλής έντασης σποτάκια ή λωρίδες LED με αισθητήρα κίνησης. Αυτές οι λύσεις προσφέρουν διακριτικό φωτισμό, αποφεύγοντας την ενόχληση και διατηρώντας την ατμόσφαιρα ήρεμη.
Λάβετε υπόψη την ανθεκτικότητα στο νερό για το φωτισμό του μπάνιου
Κατά την επιλογή φωτιστικών για το μπάνιο, η ανθεκτικότητα στο νερό είναι καθοριστικός παράγοντας. Τα φωτιστικά θα πρέπει να διαθέτουν προστασία με βαθμό IP44 τουλάχιστον, ενώ για σημεία κοντά στη ντουζιέρα ή τη μπανιέρα, συνιστάται ακόμα υψηλότερο επίπεδο προστασίας. Ένα φωτιστικό με κατάλληλο βαθμό στεγανότητας εξασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια και αντοχή, προστατεύοντας από υγρασία και πιτσιλιές, κάτι που είναι απαραίτητο σε χώρους με αυξημένη υγρασία όπως το μπάνιο.
Φωτεινή Ροή (lumen – lm)
Η φωτεινή ροή δείχνει πόσο φως εκπέμπει ένα φωτιστικό ή μια λάμπα. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή των lumen, τόσο πιο έντονο θα είναι το φως. Φαίνεται απλό, σωστά; Όμως, για να έχετε πλήρη εικόνα, χρειάζεται να λάβετε υπόψη και την ένταση του φωτισμού, η οποία μετριέται σε lux (lx). Αυτή η τιμή δείχνει πόσο φως φτάνει στην επιφάνεια εργασίας, το τραπέζι ή το πάτωμα.
Φανταστείτε να ξεκινάτε να διαβάζετε ένα βιβλίο και μετά από λίγο να νιώθετε τα μάτια σας κουρασμένα επειδή ο φωτισμός είναι πολύ αδύναμος. Στην αντίθετη περίπτωση, ένας υπερβολικά έντονος φωτισμός μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Πού βρίσκεται η λύση; Η ένταση του φωτισμού πρέπει να ταιριάζει με το σημείο τοποθέτησης του φωτός και τη δραστηριότητα που θα εκτελείτε εκεί.
Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε προτεινόμενες εντάσεις φωτισμού για διάφορες καταστάσεις.
Θα το βρείτε στον παρακάτω πίνακα.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το μέγεθος του χώρου, ειδικά για τα φωτιστικά οροφής. Ευτυχώς, μπορείτε να υπολογίσετε την ένταση του φωτισμού σε έναν συγκεκριμένο χώρο χρησιμοποιώντας τον απλό τύπο:
Ένταση φωτισμού (lux) = φωτεινός ροή (lm) / επιφάνεια (m²)
Παράδειγμα: Ένα φωτιστικό με φωτεινότητα 4080 lm σε έναν χώρο 10 m² θα έχει ένταση φωτισμού 408 lux.
Γενικά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε περισσότερες πηγές φωτός με μικρότερη ένταση παρά μία εξαιρετικά έντονη. Η ένταση του φωτός που πέφτει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόσταση από την πηγή. Δύο μέτρα από τη λάμπα, η ένταση είναι ήδη τέσσερις φορές μικρότερη. Ο γωνιακός προσανατολισμός του φωτός παίζει επίσης ρόλο.
Εάν, για παράδειγμα, βασιστείτε σε μία μόνο πηγή φωτός στο σαλόνι, είναι εύκολο να συμβεί ότι στο κέντρο του σαλονιού το φως θα είναι πολύ έντονο, ενώ κοντά στους τοίχους θα είναι ανεπαρκές.
Θερμοκρασία χρωματικότητας (kelvins – K)
Με βάση τη θερμοκρασία χρωματικότητας, μπορείτε να προσδιορίσετε την απόχρωση του φωτός του φωτιστικού ή της λάμπας. Στην αγορά θα βρείτε πολλές παραλλαγές, από ψυχρό λευκό (υψηλότερες τιμές) έως πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις (χαμηλότερες τιμές). Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια επισκόπηση των θερμοκρασιών χρωματικότητας, χωρισμένων ανάλογα με την επιθυμητή απόχρωση:
- Ζεστό λευκό φως (2700–3000 K) – κατάλληλο κυρίως για χαλάρωση, γι' αυτό χρησιμοποιείται κυρίως σε υπνοδωμάτια και σαλόνια,
- Ουδέτερο λευκό φως (4000–4500 K) – έχει ευρεία χρήση και τοποθετείται συχνότερα στην κουζίνα, το μπάνιο ή πάνω σε επιφάνειες εργασίας,
- Ψυχρό λευκό φως (5000–6500 K) – ενισχύει τη συγκέντρωση, οπότε το συναντάμε κυρίως σε χώρους εργασίας και γραφεία.
Κατανάλωση (watts – W)
Όποιος έχει εμπειρία με τις παραδοσιακές λάμπες, γνωρίζει πολύ καλά αυτή την παράμετρο – στο παρελθόν, συνήθως επιλέγονταν ακριβώς με βάση αυτήν. Η κατανάλωση δηλώνει την ενέργεια που καταναλώνει η λάμπα, η οποία στα παλαιότερα μοντέλα ήταν στενά συνδεδεμένη με τη φωτεινότητα. Όσο πιο έντονα έλαμπε η λάμπα, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλωνόταν.
Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει με την έλευση της τεχνολογίας LED, καθώς οι λάμπες LED καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια για την επίτευξη της ίδιας φωτεινότητας. Μια λάμπα LED με κατανάλωση 8 W λάμπει το ίδιο έντονα όπως μια παλιά λάμπα 60 W.
Για ευκολότερη προσανατολισμό, οι κατασκευαστές αναφέρουν και τα δύο δεδομένα στις λάμπες LED, δηλαδή την πραγματική κατανάλωση και την αντίστοιχη κατανάλωση για τα παλαιότερα μοντέλα. Για γρήγορο υπολογισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον παρακάτω πίνακα:
Τύπος βάσης
Ο Τύπος βάσης καθορίζει τον τύπο λαμπτήρα που είναι συμβατός με το φωτιστικό. Συνήθως συναντάμε τους εξής τύπους:
- Βάση με βίδες ή νήμα Edison (π.χ. E27, E14) – ο πιο διαδεδομένος τύπος, στον οποίο ο λαμπτήρας στρογγυλοποιείται και τοποθετείται στην υποδοχή.
- Βάση με μπουλόνια (π.χ. B22) – αντί για στρογγυλοποίηση, τοποθετείται με κλείδωμα και περιστροφή.
- Βάση με ακίδες (π.χ. GU10, G9, GU5.3) – χαρακτηριστικό για φωτιστικά σημείου, αναγνωρίζεται από τα δύο ακίδες που ταιριάζουν στην υποδοχή.
Ενώ το πρώτο γράμμα καθορίζει τον τύπο βάσης, ο αριθμός που ακολουθεί υποδεικνύει το μέγεθος ή την απόσταση σε χιλιοστά, ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο. Για παράδειγμα, το E27 σημαίνει ότι ο λαμπτήρας έχει νήμα Edison διαμέτρου 27 χιλιοστών. Στην περίπτωση του λαμπτήρα GU10, ο αριθμός υποδεικνύει ότι οι ακίδες απέχουν 10 χιλιοστά μεταξύ τους. Τα επιπλέον γράμματα αναφέρονται σε ειδικά σχήματα ή τρόπους τοποθέτησης του λαμπτήρα.
Βαθμός προστασίας (IP)
Ο βαθμός προστασίας υποδεικνύει το επίπεδο προστασίας από τη σκόνη και το νερό και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για φωτιστικά σε μπάνια και εξωτερικούς χώρους. Για ευκολότερη καθοδήγηση, έχουμε ετοιμάσει έναν εύχρηστο πίνακα με τα πιο κοινά σήματα που θα συναντήσετε στο πλαίσιο φωτιστικών.