Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η πρώην ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Στην κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται, πλέον, η υπόθεση της επιβολής προστίμων για την υπόθεση διαρροής των emails Ελλήνων του εξωτερικού.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης, που συζητήθηκε ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, βρίσκεται η πρώην ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και δύο στελέχη της που φέρονται να συνδέονται με τη διαρροή.
«Θεώρησε ότι τα στοιχεία που της έδωσαν ήταν νόμιμα» ανέφερε ο συνήγορος της κ. Ασημακοπούλου ο οποίος σημείωσε ότι στην αρχή της ανακριτικής διαδικασίας οι ελεγχόμενοι είναι πέντε. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως η εντολέας του πλέον «είναι άνεργη κι έχει στην πλάτη της 200 αγωγές με τις οποίες διεκδικούν 4.000.000 ευρώ και άλλες τόσες έχει το Δημόσιο από το ίδιο δικηγορικό γραφείο».
Οι δικηγόροι της Αρχής , ωστόσο, απάντησαν πως η κ. Ασημακόπουλου «φαίνεται ότι προέβη σε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». «Το θέμα εδώ είναι η χρήση του εκλογικού καταλόγου και όχι η πολιτική επικοινωνία» τόνισαν συμπληρώνοντας ότι στο ύψος του προστίμου βάρυνε και ο αριθμός των προσώπων που επλήγησαν.
Οι νομικοί παραστάτες του πρώην γραμματέα αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου υποστήριξαν πως ο ρόλος του ήταν διεκπεραιωτικός . «Ήταν διεκπεραιωτής γιατί πήρε κι έδωσε απλώς» ανέφεραν σημειώνοντας πως «ήταν απολύτως ενταγμένος στην κομματική δομή της Νέας Δημοκρατίας». «Η εντολή ήταν να επεξεργάζεται τα δεδομένα για λόγους στατιστικούς. Όπως πήρε το αρχείο το μετέφερε στην κ. Ασημακοπούλου. Δεν πληροί τα στοιχεία για να του επιβληθεί κύρωση γιατί δεν είναι υπεύθυνος επεξεργασίας. Προώθησε αυτό που πήρε, δεν το επεξεργάστηκε» τόνισαν.
Η Αρχή, εξέφρασε τη θέση ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος «κατά το μέρος που δρούσε ως γραμματέας απόδημων, ως υπεύθυνος επεξεργασίας είναι η ΝΔ. Είναι άλλο ,όμως, η εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων και διαφορετικό η προώθηση. Εκεί έγινε επ’ ευκαιρία της άσκησης καθηκόντων του. Η υπόθεση αυτή βασάνισε πολύ την Αρχή. Από κανένα στοιχείο του φακέλου δεν προέκυψε ότι υπήρχε κομματική εντολή από τη ΝΔ προς την κ. Ασημακοπούλου».
Το ρόλο του «γραμματοκομιστή» επεφύλαξε για το Μένιο Κορομηλά ο συνήγορος του. «Του είπαν ότι θα λάβει ένα αρχείο και να το στείλει στον Θεοδωρόπουλο. Δεν του είπαν για ποιο λόγο. Ήταν ένας «γραμματοκομιστής». Δε γνώριζε το περιεχόμενο. Ο Κορομηλάς δεν άνοιξε ποτέ το αρχείο και το προώθησε αυθημερόν» ανέφερε ο συνήγορος για τον τότε Οργανωτικό Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ.
Οι συνήγοροι του κόμματος με τη σειρά τους ζήτησαν την ακύρωση του προστίμου που έχει επιβληθεί προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως το αρχείο δεν έφυγε από το κόμμα. «Η κ. Ασημακοπούλου ζήτησε τα στελέχη της ΝΔ στο εξωτερικό που ήταν 1.113 στελέχη. Δε ζήτησε καταλόγους απόδημων. Η γραμματεία απόδημων δεν τηρεί εκλογικούς κατάλογους. Μόνο η διεύθυνση πληροφορικής τηρεί τέτοια αρχεία και δεν έκανε αίτημα εκεί. Ο κ. Θεοδωρόπουλος ουδέποτε ενημέρωσε τη ΝΔ ότι κατέχει τέτοιο αρχείο» τόνισαν οι συνήγοροι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμβαση υπέρ των αποφάσεων της Αρχής άσκησαν και εννέα απόδημοι Έλληνες με τον συνήγορο τους να αναφέρει σχετικά με τη ΝΔ, ότι «έχει μια πολιτική προστασίας απορρήτου που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων μέσω what’s up. Αυτό γίνεται μόνο με άδεια της διεύθυνσης πληροφορικής. Προηγείται υπογραφή ρήτρας εμπιστευτικότητας. Όταν η Αρχή ζήτησε της ρήτρες εμπιστευτικότητας η ΝΔ δεν προσκόμισε τέτοιες ρήτρες για Κορομηλά και Θεοδωρόπουλο».
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της το επόμενο διάστημα.
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου