«Κάποιος του έφραξε το στόμα και τη μύτη» αναφέρει ο Ράινχαρντ Ντετμάγιερ - Τι λέει για τους άλλους τέσσερις θανάτους
Σε εγκληματική ενέργεια απέδωσε με βεβαιότητα ο διάσημος Γερμανός ιατροδικαστής Ράινχαρντ Ντετμάγιερ τον θάνατο του μόλις 15 μηνών Παναγιωτάκη τον περασμένο Αύγουστο στην Αμαλιάδα, υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η Ειρήνη Μουρτζούκου.
Μιλώντας στην εκπομπή «Φως στο τούνελ», ο ιατροδικαστής που ενεπλάκη και στην υπόθεση των τριών νεκρών κοριτσιών της Ρούλας Πισπιρίγκου, επικαλούμενος τα ιατροδικαστικά ευρήματα στον Παναγιωτάκη, είναι καταπέλτης. «Τα μικροσκοπικά ευρήματα είναι αποκαλυπτικά. Στον εγκέφαλο εντοπίζονται σημάδια, που υποδηλώνουν ασφυξία από μαλακό αντικείμενο. Κάποιος του έφραξε το στόμα και τη μύτη. Είναι χαρακτηριστικά, ειδικά τα ευρήματα του εγκεφάλου, όπως επίσης και οι φλεγμονές του πνεύμονα, που είναι ξεκάθαρα από την υποξία και δημιουργήθηκαν μετά το θάνατο. Η υποξία άφησε ανεξίτηλα σημάδια, ενώ το παιδί έκανε εισρόφηση γάλακτος την ώρα που ξεψυχούσε», λέει χαρακτηριστικά.
Οι αναφορές των συναδέλφων του εγείρουν ερωτήματα, όπως λέει. Φαίνεται σαν να υποδηλώνουν, πως το παιδί ήταν άρρωστο, πριν πεθάνει, όμως η νεκροτομή δείχνει το αντίθετο. «Δεν εντοπίζεται λοίμωξη ή άλλη παθολογία, ούτε καν εγκεφαλίτιδα, η οποία θα είχε δώσει έντονα κλινικά σημάδια. Ο θάνατός του δεν μπορεί να αποδοθεί σε φυσικά αίτια» λέει. Τα ιστολογικά και τοξικολογικά ευρήματα είναι κρίσιμα. Ο ιατροδικαστής υπογραμμίζει τη σημασία των αιματολογικών εξετάσεων αμέσως μετά το θάνατο.
«Η πιθανότητα να είναι τυχαία, είναι μία στα 17 εκατομμύρια» λέει για τη συρροή θανάτων
Ο Γερμανός ιατροδικαστής επεσήμανε, ότι τα ιστολογικά ευρήματα των άλλων τεσσάρων παιδιών παρουσιάζουν κοινά στοιχεία. Ερωτηθείς αν μπορεί να είναι σύμπτωση, απαντά κατηγορηματικά «όχι». «Αυτό που θα πρέπει να γίνει και στα πέντε παιδιά είναι μια ανάλυση. Να βάλεις δίπλα όλα τα δεδομένα. Πόσα παιδιά ήταν, τι ηλικία είχαν. Που ήταν η κυρία αυτή. Πώς ήταν πάντα μπροστά. Πώς περιγράφει και γιατί περιγράφει κάθε φορά τα ίδια πράγματα, τι είχαν φάει τα παιδιά και πότε κοιμήθηκαν. Όταν όλα αυτά τα συγκρίνεις και βρεις τις ομοιότητες, τα κοινά στοιχεία, τότε συνεκτιμάς τα δεδομένα και παίρνεις τις απαντήσεις που ούτε η ιατροδικαστική, ούτε η ιστολογία μπορούν να σου δώσουν» λέει.
«Εκεί μπαίνει η εμπειρία και κυρίως η στατιστική επιστήμη, που δείχνει αν αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν συμπτώσεις ή κάτι άλλο. Η πιθανότητα να είναι τυχαία, είναι μία στα 17 εκατομμύρια! Τα ευρήματα των ιστολογικών εξετάσεων στον Παναγιώτη, δεν δείχνουν κάποια σοβαρή παθολογία. Δεν υπήρχε μυοκαρδιοπάθεια, δεν υπήρχε λοίμωξη, δεν υπήρχε κάτι που να δικαιολογεί την έλλειψη οξυγόνου. Και όταν δεν υπάρχει φυσική αιτία, τότε μπαίνει στο κάδρο η πιο σκοτεινή εκδοχή», υπογραμμίζει.
«Το ενδεχόμενο του συνδρόμου Μινχάουζεν αρχίζει να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Θα μπορούσε κάποιος να έχει διαπράξει αυτά τα εγκλήματα με σκοπό να τραβήξει την προσοχή πάνω του; Η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε αυτό. Οι δικαστικές αρχές, όμως, πρέπει να ερευνήσουν εις βάθος και να προχωρήσουν σε ψυχιατρική εξέταση του ατόμου που θεωρούν ύποπτο», καταλήγει.