Θρίλερ με τα νεκρά βρέφη σε Αχαΐα και Ηλεία: Τι αναφέρει το πιστοποιητικό θανάτου και τι δείχνουν οι εξετάσεις του Παναγιωτάκη

Θρίλερ με τα νεκρά βρέφη σε Αχαΐα και Ηλεία: Τι αναφέρει το πιστοποιητικό θανάτου και τι δείχνουν οι εξετάσεις του Παναγιωτάκη

Γιατί οι ιατροδικαστές αμφισβητούν το ενδεχόμενο του «νεκρωμένου εντέρου» - Η περιγραφή της Μουρτζούκου που διαψεύδει την ίδια ότι το παιδί ήταν ζωντανό στο νοσοκομείο

Νέα δεδομένα έφερε στην υπόθεση των νεκρών βρεφών σε Αχαΐα και Ηλεία πληροφορία, ότι φέρεται να εντοπίστηκαν εκτεταμένες αλλοιώσεις και νέκρωση στο λεπτό έντερο του τελευταίου παιδιού που πέθανε παρουσία της Ειρήνης Μουρτζούκου τον περασμένο Αύγουστο στην Αμαλιάδα.

Παιδίατροι και ιατροδικαστές πάντως αναφέρουν, ότι η περιγραφή αυτή δεν ταιριάζει σε παιδί που πάσχει από εντερική ισχαιμία, που είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση για ένα μικρό παιδί που ασθενεί. «Θα έχει αυτό που λέμε "βαριά κατάσταση". Θα έχει αρχικά απλό πόνο, μετά θα ενταθεί. Έντονη ανησυχία, γοερό κλάμα, δεν θα έχει όρεξη να φάει», επισημαίνει ο παιδίατρος, Νίκος Καρανταγλής. Τα συμπτώματα όμως δεν μένουν εκεί. Όσο επεκτείνεται η νέκρωση του εντέρου, το παιδί που στο μεταξύ θα σφαδάζει στους πόνους, σταδιακά θα κάνει εμετούς, κενώσεις με αίμα, μέχρι να φτάσει σε μια ληθαργική κατάσταση.

«Θα πόναγε, θα σφάδαζε στον πόνο. Θα έκλαιγε συνεχώς. Θα μας το περιέγραφε η Ειρήνη», σχολίασε ο ιατροδικαστής. Γρηγόρης Λέων. Όμως, οι περιγραφές της Ειρήνης αλλά και της μητέρας του Πόπης για τις τελευταίες ώρες του Παναγιωτάκη, είναι τελείως διαφορετικές. Περιγράφουν ένα μωρό, που έπαιζε, γελούσε, μιλούσε με βιντεοκλήση με τη γιαγιά του. Και στις 10:30 το πρωί ήπιε ένα ολόκληρο μπουκάλι γάλα. Οι δύο γυναίκες πάντως δίνουν διαφορετικές περιγραφές, που για τον Γρηγόρη Λέων παραπέμπουν περισσότερο σε ένα παιδί με έλλειψη οξυγόνου, παρά σε ένα παιδί με εντερική νέκρωση.

Οι μετρήσεις στο αίμα του παιδιού δεν ταιριάζουν με «νεκρωμένο έντερο»

Όπως είπε ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος του πατέρα του Παναγιωτάκη, στις εξετάσεις του παιδιού οι μετρήσεις στο αίμα του δεν ταιριάζουν με «νεκρωμένο έντερο». Συγκεκριμένα, ο δείκτης C-αντιδρώσα (ποσοτική) πρωτεΐνη (CRP) είναι εκείνος που ερευνά τη φλεγμονή. Οι εξετάσεις ωστόσο δείχνουν, πως δεν υπήρξε φλεγμονή, καθώς αν υπήρχε σήψη στο έντερο, τότε ο συγκεκριμένος δείκτης θα ήταν πολύ υψηλός.

Ένα δεύτερο πεδίο συζήτησης αφορά στο πιστοποιητικό θανάτου, που έγραφε «απροσδιόριστο εν αναμονή των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων», ενώ φέρεται να υπήρχε ένα τόσο σημαντικό εύρημα, που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού και που ο Γρηγόρης Λέων χαρακτηρίζει ως «εκκωφαντικό». «Δεν είναι δυνατόν για έναν ιατροδικαστή να δει μια ισχαιμία εντέρου κατά τη διάρκεια νεκροψία – νεκροτομής και να συντάξει πιστοποιητικό θανάτου απροσδιόριστο», τόνισε ο Γρηγόρης Λέων.

Στην υπόθεση ότι ο μικρός Παναγιωτάκης έπασχε τελικά από εντερική ισχαιμία, ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης διευκρινίζει, ότι για να μην παρουσίασε κανένα σύμπτωμα το παιδί, θα ήταν σε αρχικό στάδιο και επομένως είναι αμφίβολο, αν είναι και η αιτία θανάτου. «Αν υποθέσουμε ότι είχε νέκρωση, θα ήταν σε αρχική φάση και τίθεται ερώτημα, αν ήταν η αιτία θανάτου», επεσήμανε ο κ. Γαλεντέρης. Ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της Κατερίνας που έχασε τη ζωή του το 2021, σχολίασε ακόμη, ότι «ο CRP είναι δείκτης φλεγμονής. Το 0,2 δείχνει, πως δεν υπάρχει φλεγμονή. Αν υπήρχε φλεγμονή, είναι σε αρχικό στάδιο και δεν θα μπορούσε να προκαλέσει θάνατο. Υπάρχουν πολλές αιτίες, που μπορούν να προκαλέσουν την εικόνα αυτή, που προγράφεται τις τελευταίες ημέρες για το τοίχωμα του εντέρου». Σε σχέση με την ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε ότι «η συστροφή εντέρου μπορεί να διαπιστωθεί από τη νεκροψία. Θα όφειλε δηλαδή, να αναγράφεται στο πιστοποιητικό θανάτου. Δεν μπορεί να υπάρχει εγκολεασμός εντέρου και το πόρισμα της νεκροτομής να είναι απροσδιόριστο».

Στην εκπομπή μίλησε και η δικηγόρος του πατέρα του Παναγιωτάκη, Κατερίνα Μαυροειδή, η οποία είπε: «Οι απόψεις του κ. Γαλεντέρη συμπίπτουν με αυτές του κ. Λέων που είναι δικός μας τεχνικός σύμβουλος. Αν ισχύουν αυτά, έχουμε μία ληξιαρχική πράξη όπου σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, αν υπήρχε πρόβλημα με το έντερο θα έπρεπε να αναγράφεται. Άρα γεννώνται πολλά ερωτήματα. Δεν συνάδουν τα ευρήματα περί νέκρωσης εντέρου με το πιστοποιητικό θανάτου». O ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων ανέφερε σχετικά με τις εξετάσεις του παιδιού ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ρωτήσετε γιατρό και να σας πει κάτι αντίθετο για αυτούς τους δείκτες. Θέλω να πιστεύω πως απλώς είναι λάθος πληροφορίες».

«Το παιδί δεν έκανε εμετό αλλά ήταν ήδη νεκρό»

Όπως έχουν πει τόσο η μητέρα του Παναγιωτάκη, όσο και η Ειρήνη Μουρτζούκου, το μωρό έκανε έναν μεγάλο εμετό στο σπίτι, πριν οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Αυτό που δεν ήταν γνωστό και επισημαίνουν ιατροδικαστές, είναι πως έχει μεγάλη βαρύτητα η στάση του παιδιού, όταν έκανε τον εμετό. Η 24χρονη Ειρήνη για πρώτη φορά χθες αποκάλυψε, το παιδί έκανε εμετό όταν το γύρισε πλάγια και το χτύπησε στην πλάτη. Ιατροδικαστές ακούγοντας αυτή την περιγραφή, θεωρούν πολύ πιθανό, το παιδί τη δεδομένη στιγμή να είχε ήδη καταλήξει.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους εμετούς του παιδιού, ο Γρηγόρης Λέων είπε: «Η Ειρήνη δεν έχει πει για κανένα από τα παιδιά κάτι διαφορετικό. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν πως είχα ακούσει για ένα σπίτι γεμάτο εμετούς. Η Ειρήνη μας περιέγραψε πως το παιδί ήταν στο καροτσάκι και βαριανάσαινε και ξαφνικά αναγκάστηκαν να το πάρουν στα χέρια και να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Και εκεί λύθηκε η απορία μου για το πώς ο εμετός ήταν σε όλο το σπίτι. Έτσι, το παίρνει στα χέρια, το γυρίζει και βγαίνει το περιεχόμενο. Το παιδί δεν έκανε εμετό αλλά ήταν ήδη νεκρό και έβγαλε το περιεχόμενο. Είναι επιβεβαιωμένο πως όταν έφτασε στο νοσοκομείο το παιδί ήταν νεκρό. Ο γιατρός έχει πει πως γυρνάει το παιδί και βγαίνει περιεχόμενο. υπάρχουν κάποιοι σφικτήρες ανάμεσα στον οισοφάγο και το στομάχι μας ώστε να εμποδίζουν το περιεχόμενο να βγει, και όταν ένας άνθρωπος είναι νεκρός αυτοί οι σφικτήρες δεν λειτουργούν. Η ώρα θανάτου του Παναγιωτάκη δεν είναι σίγουρα στη 1».