Η αντεισαγγελέας προτείνει την αναίρεση της απόφασης, την οποία χαρακτηρίζει μεροληπτική και την διεξαγωγή νέας δίκης με άλλη σύνθεση
Στο «μικροσκόπιο» του Αρείου Πάγου μπήκε απόφαση που ελήφθη από το Πενταμελές Εφετείο Πατρών, σύμφωνα με την οποία μέλη εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης «σκληρών» ναρκωτικών στην Αχαΐα, κηρύχθηκαν αθώα, πλην νεαρού αλβανικής υπηκοότητας στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκιση 5 ετών, μετά από αναφορά της Αστυνομίας, για εξαίρεση μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πελοπόννησος», η εισαγγελική λειτουργός του Αρείου Πάγου ζητά την αναίρεση της απόφασης του δικαστηρίου της Πάτρας και την επανάληψη της δίκης, χωρίς τη συμμετοχή των δικαστών που την είχαν δικάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την έγγραφη αναφορά που εστάλη στον Αρειο Πάγο από Υπηρεσία της Αστυνομίας στην Πάτρα, μέσω της οποίας εγείρετο θέμα επί της διαδικασίας, την οποία «υιοθέτησε» η έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Πάτρας κατά την ακροαματική διαδικασία, μη καλώντας να καταθέσουν αστυνομικοί, που παρίστατο ως μάρτυρες κατηγορίας.
Η υπόθεση εκδικάστηκε την περασμένη άνοιξη, με την έκδοση ομόφωνης αθωωτικής απόφασης για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων. Οπως αναφέρει το pelop.gr, στην άνω των 100 σελίδων πρόταση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία πρόκειται να εξεταστεί σήμερα από το αρμόδιο όργανο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφέρεται: «Η απόφαση στο σύνολό της πρέπει ν’ αναιρεθεί και να παραπεμφθεί για νέα συζήτηση στο ίδιο Δικαστήριο, συγκροτούμενο από άλλους δικαστές, εκτός εκείνων που είχαν δικάσει προηγουμένως την απόφαση».
Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε «κατάχρηση εξουσίας», θέτοντας θέμα μεροληψίας του Δικαστηρίου, το οποίο δέχθηκε να ακούσει τους μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων για την υπόθεση των ναρκωτικών, όχι όμως και τους αστυνομικούς που τη χειρίστηκαν και μάλιστα, παρά τις ενστάσεις τους, δεν τους επετράπη να καταθέσουν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, στο σκεπτικό της πρότασης της αντιεισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου επισημαίνεται, ότι η έδρα ασχολήθηκε στο να «αποδείξει την αθωότητα», ενώ δεν έλαβε υπ’ όψιν του τα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής, μεταξύ των οποίων και τις απομαγνητοφωνήσεις από τις συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων.
Ως προς την τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου της Πάτρας, επισημαίνεται: «Ενώ στο σκεπτικό της απόφασης υπήρξε παραδοχή για διακίνηση ναρκωτικών, για τουλάχιστον τέσσερις κατηγορούμενους, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, εμφανίζεται αθωωτική απόφαση, ενέργεια που εμφανίζει κενά και αντιφάσεις…». Καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι από την έκβαση της σημερινής διαδικασίας θεωρείται σχεδόν βέβαιο, πως τα άτομα που αθωώθηκαν για διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης, θα ξανακαθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμετωπίζοντας βαριές ποινές κάθειρξης.