Θρίλερ με τα νεκρά βρέφη σε Ηλεία και Αχαΐα: Το κοινό εύρημα στο δύο μηνών βρέφος της 24χρονης και της Ίριδας στην Πάτρα

Θρίλερ με τα νεκρά βρέφη σε Ηλεία και Αχαΐα: Το κοινό εύρημα στο δύο μηνών βρέφος της 24χρονης και της Ίριδας στην Πάτρα

Γιατί οι ιατροδικαστές κατέληξαν και στις δύο περιπτώσεις στο σύνδρομο υποξίας και απέδωσαν τους θανάτους σε παθλολογικά αίτια

Ένα μεγάλο μυστήριο, αλλά και ένα κοινό ανατριχιαστικό σημείο με εκείνον της μικρής Ίριδας, του ζεύγους Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, που είχε βρεθεί νεκρή στην κούνια του σπιτιού της στην Πάτρα, εντοπίζεται στον θάνατο της δεύτερης κόρης της Ειρήνης Μουρτζούκου, Μαρίας–Φρειδερίκης, που πέθανε το 2023 στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

Ο θύμος αδένας και στα δύο βρέφη παρουσίαζε την ίδια εικόνα μετά το θάνατό τους, μία εικόνα που από το μικροσκόπιο έμοιαζε με έναστρο ουρανό, όπως λένε οι ειδικοί. Το μόλις 2 μηνών βρέφος πέθανε στα χέρια των γιατρών του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» στις 17 Οκτωβρίου του 2023. Μετά τον θάνατο του βρέφους, ο παθολογοανατόμος που εξέτασε τη σορό, διαπίστωσε πρόβλημα στον θυμό αδένα του μωρού, που στο μικροσκόπιο παρουσίαζε, όπως έγραψε, εικόνα έναστρου ουρανού.

«Ο θύμος αδένας είναι στον τράχηλο, περίπου πάνω από την καρδιά. Αν ο οργανισμός έχει λόγο να κινητοποιήσει την άμυνα του, μπορεί και να εμφανιστεί διογκωμένος. Είναι μία πολύ όμορφη εικόνα, όπως την βλέπεις στο μικροσκόπιο, καθώς μοιάζει σαν να βλέπεις τον ουρανό με τα αστέρια, αλλά στο διά ταύτα δείχνει υποξία. «Υποξία σημαίνει μειωμένο οξυγόνο, όλες σχεδόν οι παθήσεις και όλες οι καταστάσεις έχουν μειωμένο οξυγόνο. Δεν δείχνει ασφυξία», αναφέρουν πηγές για την παθολογοανατομική εξέταση.

Στην έκθεση του παθολογοανατόμου βασίζεται και το τελικό συμπέρασμα του ιατροδικαστή, για τον θάνατο του βρέφους. «Η εικόνα θύμου δίκην έναστρου ουρανού αφορά εύρημα, συνοδό υποξίας. Με δεδομένη την απουσία άλλων νεκροψιακών – νεκροτομικών ευρημάτων, δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί, με μόνο αυτό το εύρημα, συγκεκριμένη αιτία θανάτου», αναφέρει η έκθεση του ιατροδικαστή. Ο ιατροδικαστής μάλιστα στο συμπέρασμά του, γράφει κάτι που έμελλε να κλείσει την υπόθεση για μήνες. Ότι ο θάνατος της Μαρίας-Φρειδερίκης οφείλεται σε παθολογικά αίτια, από τη στιγμή που δεν εντοπίστηκαν κακώσεις ή άλλα ύποπτα ευρήματα. «Ως εκ τούτου, η αιτία θανάτου μετά και τον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο είναι παθολογική, καθώς αποκλείστηκε η παρουσία κακώσεων ή δηλητηρίασης», αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση.

Τα λάθη που έκαναν ειδικοί

Ωστόσο, ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης υποστηρίζει, ότι «στην περίπτωση που περιγράφεται ότι ο θάνατος προκλήθηκε από παθολογικά αίτια, σαφώς η παρουσία αυτού του ευρήματος οφείλει να διερευνηθεί». Πηγές από το περιβάλλον του παθολογοανατόμου, τις οποίες επικαλέστηκε το MEGA, αναφέρουν πως το τελικό πόρισμα συνέταξε ο ιατροδικαστής, που έχει την πλήρη και τελική ευθύνη για την αξιολόγηση των στοιχείων. «Ένα εύρημα που δείχνει υποξία, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, αλλά δεν μπορεί να πάει προς οτιδήποτε άλλο μόνο με αυτό. Είναι ένα εύρημα, που συναντάται πάρα πολύ συχνά, αλλά δεν προσανατολίζει προς κάπου. Είναι ένα στοιχείο που φθάνει στα χέρια του ιατροδικαστή», αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση.

Μια ανάλογη περιγραφή για τον θυμό αδένα είχε δοθεί και μετά τον θάνατο της μικρής Ίριδας, του βρέφους που είχε εντοπιστεί νεκρό στην κούνια που κοιμόταν το 2021. Σήμερα η μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορείται για τη δολοφονία της, ότι προκάλεσε στο παιδί της ασφυξία. «Δεν υπήρξε συμπέρασμα παθολογοανατομικό. Υπήρχε πληροφορία, ότι αυτό το παιδάκι είχε επιληψία. Το εύρημα δεν κινητοποίησε τον παθολογοανατόμο. Επειδή είχε προηγηθεί το θέμα της Πισπιρίγκου, ο παθολογοανατόμος ρώτησε, αν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάτι εγκληματικό. Ο ιατροδικαστής ανέφερε, ότι δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια και ο παθολογοανατόμος είπε εντάξει», αναφέρει η έκθεση του ιατροδικαστή.

Όλα δείχνουν πως μετά τον θάνατο της μικρής Μαρίας–Φρειδερίκης έγιναν λάθη και η υπόθεση έκλεισε βιαστικά και ίσως νωρίτερα από ότι θα έπρεπε. Όλα αυτά ένα χρόνο πριν, με την 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου να ζητάει απαντήσεις και μέσα από τις συνεντεύξεις της, να επαναλαμβάνει ότι ορισμένοι αφήνουν υπαινιγμούς για εκείνη άδικα, χωρίς να έχουν το παραμικρό στοιχείο σε βάρος της. Ένα και πλέον χρόνο μετά τον θάνατο του δεύτερου παιδιού της 24χρονης Ειρήνης, ο φάκελος της υπόθεσης επανέρχεται στο προσκήνιο, με τις αποκαλύψεις να είναι συνεχείς, σε μια υπόθεση που καθηλώνει.

«Πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει ανάλογο εύρημα και στα άλλα παιδιά»

«Στην εν λόγω περίπτωση αυτό που δυσκολεύει πολύ τη διάγνωση, είναι η απουσία κακώσεων και γι΄αυτό θεωρώ ότι ο συνάδελφος το είδε το εύρημα της υποξίας, αλλά δεν το συνέδεσε με κάποιο βίαιο γεγονός», εκτίμησε ο κ. Γαλεντέρης. Σε ερώτηση αν το εύρημα του θύμου αδένα και της περιγραφής του ως «έναστρου ουρανού» χρήζει περαιτέρω διερεύνησης απάντησε: «Φυσικά και πρέπει να διερευνηθεί, αν υπάρχει ανάλογο εύρημα και στα άλλα παιδιά».