«Τίποτα δεν συνέβαινε χωρίς τις εντολές του, έλεγαν τα παιδιά, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι εργαζόμενοι», είπε υπενθυμίζοντας την αναφορά μάρτυρα ότι «ο λόγος του πατέρα ήταν νόμος»
Τον κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο του πατέρα Αντώνιου στην λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου» περίγραψε στην αγόρευση της η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, στη δίκη που αφορά στις καταγγελίες που συνδέονται με τιμωρία και κακοποιητικές συμπεριφορές σε φιλοξενούμενους των δομών.
Η εισαγγελέας μέχρι τώρα, καθώς η αγόρευση της συνεχίζεται, έχει προτείνει την ενοχή του πατέρα Αντώνιου και τεσσάρων ακόμη κατηγορουμένων για σειρά πλημμεληματικων πράξεων που σχετίζονται με τις δομές σε Άνω Βόλο, Διμηνίου και Χίου. Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να κριθεί ένοχος ο ιδρυτής της Κιβωτού, κατά περίσταση, για πέντε πλημμελήματα, τα περισσότερα από όλους τους συγκατηγορουμένους του, που συνδέονται με κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος φιλοξενούμενων των δομών.
Η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ωστόσο, ζήτησε την απαλλαγή του ιδρυτή της Κιβωτού για σειρά αδικημάτων, για τα οποία κάθισε στο εδώλιο, λόγω αμφιβολιών. Η εισαγγελέας ήταν καταδικαστική για συνολικά έξι κατηγορούμενους, σε ότι αφορά επιμέρους πράξεις, ενώ ζήτησε την πλήρη αθώωση δύο πρώην στελεχών των δομών. Παράλληλα, η εισαγγελέας έχει ζητήσει να απαλλαχθούν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι από αρκετές πράξεις λόγω αμφιβολιών.
Η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε, ότι ο πατέρας Αντώνιος υπήρξε ο πνευματικός καθοδηγητής και εμπνευστής του έργου της Κιβωτού, ενώ «λειτουργούσε ως πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά», τα οποία τον αντιμετώπιζαν ως πατέρα. Μάλιστα, επικαλέστηκε μαρτυρίες, από τις οποίες προκύπτει, ότι ο κατηγορούμενος ιερέας μετέβαινε σε τακτική βάση στις δομές. «Τίποτα δεν συνέβαινε χωρίς τις εντολές του, έλεγαν τα παιδιά, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι εργαζόμενοι», είπε η εισαγγελέας, η οποία υπενθύμισε την αναφορά μάρτυρα ότι «ο λόγος του πατέρα ήταν νόμος».
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, από τους μάρτυρες προέκυψε ότι ο ιδρυτής της Κιβωτού «συζητούσε τα πάντα και είχε την άποψη του…», «έδινε εντολές». «Αναμφισβήτητα βρισκόταν στην κορυφή της ιεραρχίας, είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις και τη λειτουργία των δομών… Παρά το ότι εκείνος στην απολογία του είπε, ότι είχε πνευματικό ρόλο, από τις καταθέσεις συνάγεται πως είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο και η άποψη του ήταν καθοριστική για την πορεία της οργάνωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, η οποία διευκρίνησε, πως δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου να κρίνει τις παιδαγωγικές μεθόδους, αλλά αν έχουν τελεστεί οι αξιόποινες πράξεις, που περιγράφονται στο κατηγορητήριο.
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά στο ρόλο των κατηγορουμένων στην «Κιβωτό του Κόσμου», αλλά και στις καταγγελίες περί ξυλοδαρμών, απομόνωσης και απειλών, περιγράφοντας ένα προς ένα όλα τα στοιχεία που, σύμφωνα με την ίδια, προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας και οδήγησαν στην συμπλήρωση του παζλ της πολυσυζητημένης υπόθεσης.
Τα αδικήματα για τα οποία η η εισαγγελική λειτουργούς ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, αφορούν στις καταγγελίες φιλοξενούμενων στις δομές της «Κιβωτού» σε Βόλο και Χίο. Η εισαγγελεας ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων που αφορούν τις καταγγελίες πρώην φιλοξενούμενων στις δομές σε Καλαμάτα, Αθήνα και Πωγωνιανή λέγοντας πως διατηρεί αμφιβολίες. Η δίκη θα συνεχιστεί με αγορεύσεις δικηγόρων.
Μαρία Ζαχαροπούλου