Σε επιφυλακή γιατροί και νοσοκομεία για ιώσεις και κορονοϊό

Σε επιφυλακή γιατροί και νοσοκομεία για ιώσεις και κορονοϊό

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη

Για τις επερχόμενες ιώσεις, τον κορονοϊό που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί, αλλά και τους εμβολιασμούς για τη γρίπη, μίλησε στο MEGA η Ματίνα Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ότι όσο είναι ακόμα καλός ο καιρός, τα πράγματα είναι καλά. «Έχει αρκετές ιώσεις και Covid έχει, από όλα έχει. Αυτό που θέλω να πούμε, επειδή ρωτά ο κόσμος, είναι για τα εμβόλια της γρίπης. Από 20 Οκτωβρίου και μετά ξεκινά ο εμβολιασμός για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή μεγάλοι σε ηλικία –από 65 και πάνω- κι όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Χρειάζονται δύο εβδομάδες για αντισώματα. Πέρσι όλες οι ιώσεις και όλες οι γρίπες είχαν αρχίσει από Οκτώβρη, εμείς θα το πάμε έτσι και σιγά-σιγά, ομάδες-ομάδες θα τελειώσουν», είπε η κ. Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Όσον αφορά στα μικρά παιδιά, επισήμανε ότι οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν με τον παιδίατρο τους. «Οι γονείς θα μιλήσουν με τον παιδίατρο και αυτός θα δώσει τις οδηγίες, που ξέρει το ιστορικό του παιδιού. Τα παιδιά θα εμβολιαστούν κι αυτά, αυτά που πρέπει κι όταν πρέπει», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Όλοι θα εμβολιαστούν. Τον Νοέμβριο θα πάνε οι πιο νεαρές ηλικίες», πρόσθεσε.

Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στην ανησυχία των γιατρών για τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Ανησυχούμε πάρα πολύ, γιατί πέρυσι αν θυμάστε, είχαμε κάτι εξάρσεις τέλος Οκτώβρη και Νοέμβρη και είχαμε ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με πάρα πολλά περιστατικά. Και οι ιώσεις είχαν αρχίσει πάρα πολύ νωρίς. Ελπίζουμε φέτος, επειδή κάθε χρόνος είναι διαφορετικός, να μην είναι σε έξαρση τόσο νωρίς, να πάνε λίγο πιο μετά, για το καλό όλων μας», σημείωσε. «Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από covid. Όσον αφορά στην Covid, τα αντιικά φάρμακα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, από ηλικίες 64 και πάνω. Αυτό όμως μέχρι το πρώτο πενθήμερο σε συνεννόηση με τον γιατρό».

Σε ερώτηση γιατί κάποιοι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στον κορωνοϊό και κολλάνε συνέχεια, η κυρία Παγώνη εξήγησε: «Δεν είμαστε οι παλιοί οργανισμοί. Μετά τα τρία χρόνια του covid έχουν εξασθενήσει οι οργανισμοί, δεν έχουν τα αντισώματα που είχαν. Είχαν και τα προβλήματά τους, τα οποία άφησαν πίσω, είχαν απορυθμιστεί σε πολλά θέματα, φοβόντουσαν μερικοί να πάνε και στο νοσοκομείο, που είναι και λογικό. Χρειάζεται λίγο προσοχή. Χρειάζεται ένα αντισηπτικό μαζί μας, αυτό αρκεί».