Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία: «Η κατάσταση παραμένει τραγική» λέει ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία: «Η κατάσταση παραμένει τραγική» λέει ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Το πύρινο μέτωπο έχει επεκταθεί στην ορεινή Αιγιάλεια, όπου σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις από Αίγιο, Ακράτα και Πάτρα - Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Μαίνεται για δεύτερη ημέρα η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής στα Ροζενά Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και έχει επεκταθεί παρά τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής φθάνοντας σήμερα Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στην ορεινή Αιγιάλεια στην Αχαΐα.

Η φωτιά κινείται προς το Μοναστήρι Αιγιάλειας, όπου σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις από Αίγιο, Ακράτα και Πάτρα. Οι κοινότητες Μοναστηρίου και Περιθωρίου στα ορεινά της δημοτικής Ενότητας Αιγείρας και οι γειτονικές κοινότητες, έχουν απευθύνει ήδη έκκληση για εθελοντική συμμετοχή κατοίκων στη μάχη με τις φλόγες, ώστε να συνδράμουν με βυτία, ραντιστικά κλπ. Νωρίτερα, διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 εστάλησαν σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα, σήμερα, μέσω του 112 εστάλησαν μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι «η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα». Πρόσθεσε δε, ότι «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα». Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος λέει ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια της ημέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με συνεχείς αναζωπυρώσεις, κάποιες από τις οποίες πήραν διαστάσεις δημιουργώντας μέτωπα πυρκαγιάς, ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας πλέον η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν αρκετές ενεργές εστίες. Όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, η κατάσταση είναι σταθερή μετά τις αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν σήμερα και οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αντιμετωπιστεί. Κατά τις ίδιες πηγές οι δυνάμεις παραμένουν ισχυρές κυρίως δυτικά προς Ευρωστίνα και παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων δεν εφησυχάζουν.

Στο σημείο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούσαν μέχρι το τελευταίο φως του ήλιου 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για το συντονισμό τους. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

Υπενθυμίζεται, ότι δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Αστυνομία. Ειδικότερα, δύο σοροί εντοπίστηκαν από ομάδα ΟΠΚΕ σε δασική περιοχή στην Κόρινθο. Την προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο σοροί βρέθηκαν έξω από το χωριό Ελληνικό, πλησίον της κατασκήνωσης «Χαρούμενων Αγωνιστών». Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκουν στους δύο άνδρες, 35 και 40 ετών, που αγνοούνται από χθες αργά το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή των Άνω Πιτσών Κορινθίας.

Ξυλόκαστρο: Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο όλα τα σχολεία λόγω της φωτιάς

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη 1 Οκτωβρίου όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης στην Κορινθία. Σύμφωνα με τον Δήμο, η απόφαση για την μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή των Ροζενών.