Ένοπλη ληστεία χρηματαποστολής στο Λαύριο: Ερωτηματικά για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Ένοπλη ληστεία χρηματαποστολής στο Λαύριο: Ερωτηματικά για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών και για το αν είχαν ενημέρωση για τον τρόπο που θα γινόταν η μεταφορά των χρημάτων

Σενάριο κινηματογραφικής ταινίας θυμίζει η ένοπλη ληστεία σε χρηματαποστολή στο Λαύριο το απόγευμα της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου, με τους τέσσερις δράστες να αρπάζουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Η ληστεία έγινε περίπου στις 15:30 στην οδό Κουντουριώτη έξω από το κατάστημα παιχνιδιών Jumbo. Στο στόχαστρο των ερευνών έχει μπει το πράσινο ΙΧ με το οποίο κινήθηκαν οι τέσσερις ληστές και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Η Αστυνομία έχει καταφέρει να εντοπίσει βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας με το συγκεκριμένο όχημα.

Σύμφωνα με τις Αρχές «το χτύπημα ήταν επαγγελματικό, το πιο δύσκολο θα είναι ακόμα και αν αρχίσουν να κυκλοφορούν το κλεμμένο χρήμα οι δράστες, να εντοπιστεί η ροή του χρήματος. Τα λεφτά είναι "καθαρά", είναι χαρτονομίσματα που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, τα πήραν από ταμεία, οι σειριακοί τους αριθμοί είναι ανακατεμένοι, είναι όλων των αξιών και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να πιαστεί κάποιος ακόμα και αν κυκλοφορεί με κάποια χαρτονομίσματα πάνω του».

Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα. Την ώρα που η χρηματαποστολή έκανε την τελευταία στάση, για να πάρει τα λεφτά και από αυτό το κατάστημα, ξαφνικά τέσσερις άνδρες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και υπό την απειλή όπλων περίμεναν τους υπαλλήλους της χρηματαποστολής να βγουν από κατάστημα παιχνιδιών με τις εισπράξεις. Εγκλώβισαν το αυτοκίνητο, έριξαν μπογιά στο παρμπρίζ, με έναν εκ των δραστών να σκάει τα λάστιχα με αιχμηρό αντικείμενο, ενώ ένας άλλος κρατώντας Καλάσνικοφ απείλησε τον οδηγό για να ανοίξει την πόρτα του οχήματος. Μέσα από το αυτοκίνητο πήραν 15 σάκους γεμάτους χρήματα.

Σύμφωνα με όσα ανάφερε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, αυτό που εξετάζεται επιπλέον, είναι τα ελλιπή μέτρα της χρηματαποστολής. Όπως είπε, οι κασετίνες μεταφοράς που δίνουν χρώμα και αλλοιώνουν τα χαρτονομίσματα, είναι για να μεταφέρονται από το κατάστημα στο αυτοκίνητο και μετά κλείνονται σε άλλες ειδικές σακούλες και μεταφέρονται σε τσάντες που εκκρίνουν καπνό. Κάθε 100.000 ευρώ έπρεπε να μπουν σε κασετίνα, κάτι που δεν έγινε.

Επίσης, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται στις χρηματαποστολές, πρέπει να είναι θωρακισμένα, όπως προβλέπεται από το νόμο του 1997 και να ανοίγουν από την πίσω πλευρά, καθώς και να υπάρχουν ειδικές θωρακίσεις.Όπως όλα δείχνουν όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρξαν στο βαν που χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία που ανέλαβε την μεταφορά των χρημάτων. Έτσι, σε εξέλιξη είναι έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί όχι μόνο ποιοι είναι οι δράστες, αλλά και αν υπήρχε νωρίτερα πληροφόρηση για τον τρόπο που γινόταν η χρηματαποστολή.