Η αύξησή τους υπολογίζεται γύρω στο 65%, γεγονός που καθιστά δύσκολη αν όχι αδύνατη την εύρεση κατοικίας σε αποδεκτά επίπεδα
Σοβαρό πρόβλημα για να βρούνε στέγη στην Πάτρα έχουν οι φοιτητές, λόγω των υψηλών ενοικίων και το γεγονός αυτό τους «διώχνει» την διάθεση να σπουδάσουν εκεί.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Γιαπρακάς, παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, προκειμένου να κινητοποιήσει την κοινωνία, δεδομένου του μειωμένου αριθμού των υποψηφίων φοιτητών να επιλέξουν το ΑΕΙ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αύξηση στα ενοίκια υπολογίζεται γύρω στο 65%, γεγονός που καθιστά δύσκολη αν όχι αδύνατη την εύρεση κατοικίας σε αποδεκτά επίπεδα, ενώ χρειάζονται πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίως για να ζήσει ένας φοιτητής.
Ο Χρήστος Μπούρας, πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρώ, μιλά για την μεγαλύτερη βιομηχανία της Πάτρας, τους φοιτητές, που ανέρχονται σε 30.000. Η έκκληση του προς τους ιδιοκτήτες να κρατήσουν σε λογικά επίπεδα τις τιμές μοιάζει φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Σε μια ελεύθερη αγορά οι τιμές προς τα πάνω ακολουθούν την ζήτηση.
Όπως εξηγεί ο κ. Μπούρας, οι νέοι φοιτητές που φέτος ανέρχονται σε 5.000, φτάνουν στο γραφείο του και καταθέτουν τα παράπονα τους για το θέμα των μισθωμάτων
Οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από 300 ευρώ, τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες θεωρούνται ακριβά, όπως και η σίτιση.
Μια επαφή του πρυτάνεως με την διοίκηση του ΚΤΕΛ στοχεύσει στην μείωση της τιμής της κάρτας απεριορίστων διαδρομών που σήμερα κοστίζει 35 ευρώ τον μήνα, στο 70 ευρώ το τρίμηνο. Ανάλογες κρούσεις γίνονται και προς τους επιχειρηματίες της εστίασης για να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην καλύτερη παραμονή των φοιτητών.
Ο πρύτανης θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για τον φοιτητικό πληθυσμό, που εξαπλώνεται στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο, όπου υπάρχουν επίσης τμήματα του πανεπιστημίου.
Το πανεπιστήμιο κτυπά το καμπανάκι και υπενθυμίζει ότι το βραχυπρόθεσμο κέρδος θα χαθεί πολλαπλάσια στο μέλλον, εάν μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών, που συντηρούν σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία.
Ο κ. Μπούρας αναφέρει ότι στα Γιάννενα έγινε μια μείωση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις συγκοινωνίες από 32 σε 20 ευρώ. Βεβαίως το κέρδος των 12 ευρώ τον μήνα δεν μπορεί να συγκριθεί με το κόστος του ενοικίου και δεν αποτελεί κίνητρο για να επιλέξει κάποιος φοιτητής μια σχολή.
Πάνω από 4.000 άτομα απασχολούνται ως μόνιμοι και συμβασιούχοι μόνο στο πανεπιστήμιο και αν μειωθούν οι φοιτητές ανάλογα θα πρέπει να μειωθούν και οι θέσεις εργασίας. Το ίδιο θα συμβεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Όταν μάλιστα θα πέσει η ζήτηση των ακινήτων λόγω της μείωσης του αριθμού των φοιτητών τότε θα δημιουργηθεί το πρόβλημα των κενών – κλειστών οικιών. Αυτό που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα για μια πόλη μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε μειονέκτημα. Ο νόμος της φύσεως και των αγορών διδάσκει ότι την περίοδο των παχέων αγελάδων ακολουθεί η περίοδος των ισχνών.