Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: «Ήταν αναπόφευκτο σαν γεγονός» κατέθεσε ο Νίκος Τόσκας

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: «Ήταν αναπόφευκτο σαν γεγονός» κατέθεσε ο Νίκος Τόσκας

«Δεν επηρεάστηκε καμία ενέργεια τους από οδηγία μου» υποστήριξε για την Πυροσβεστική και την Αστυνομία ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Η πολιτική ηγεσία δεν καθορίζει τις λεπτομέρειες, αλλά το πώς θα γίνει ο πόλεμος σε γενικές γραμμές», ήταν η θέση που μετέφερε στο Εφετείο, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο πρώην υπουργός επέμεινε πως τη μοιραία ημέρα του Ιουλίου του 2018 δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στην επιχειρησιακή διαχείριση της φωτιάς, τόσο στην Κινέτα, όσο και στην Ανατολική Αττική, κάνοντας λόγο για «προτεραιότητες». «Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η φωτιά, πριν το Μάτι, είχα πει στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να βάλουν προτεραιότητες. Η πολιτική ηγεσία δεν καθορίζει τις λεπτομέρειες, αλλά το πώς θα γίνει ο πόλεμος σε γενικές γραμμές» ανέφερε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Στο ΕΣΚΕ ήμουν σε όλες τις κρίσιμες φωτιές και σε γεγονότα, για να έχω εικόνα της κατάστασης.Έτσι έχω μάθει να είμαι στην πρώτη γραμμή, αυτό δεν σημαίνει, ότι επενέβαινα στα καθήκοντά τους. Εγώ είπα να πάνε τα εναέρια μόνο σε Κινέτα και Μάτι».

Ο μάρτυρας δέχτηκε το «σφυροκόπημα» της εισαγγελέως με αφορμή το θέμα των «προτεραιοτήτων». «Δεν ήταν εμμέσως εντολή; Τι σημαίνει προτεραιότητα;» ρώτησε η εισαγγελική λειτουργός με τον μάρτυρα να απαντά: «Όχι, δεν είπα αυτό.Το χειρότερο είναι να σκορπίσεις τα μέσα...».

Εισαγγελέας: Εγώ κατάλαβα, ότι η εντολή που τους δώσατε, είναι πως κάτι θυσιάζουμε, κάτι κερδίζουμε.Τι τους είπατε δηλαδή, ας καεί το Μάτι και να σωθεί η Κινέτα ή αντίστροφα; Είναι επιχειρησιακή εντολή αυτό;
Μάρτυρας: Ήταν πόλεμος εκείνη την ημέρα. Είχαμε 14 φωτιές! Τους είπα να βάλουν προτεραιότητες και έβαλαν τις προτεραιότητες οι άνθρωποι.

«Αν τους δώσετε εντολή να βάλουν προτεραιότητες, είναι επιχειρησιακή εντολή» σχολίασε η εισαγγελέας της έδρας, με τον πρώην υπουργό να υποστηρίζει, πως με την αναφορά του δεν προκάλεσε σύγχυση. «Ίσα-ίσα προσπάθησα να βοηθήσω την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εισαγγελέας:Την μεγάλη σύγχυση που προκαλέσατε στο επιτελείο την έχετε σκεφτεί;
Πρόεδρος: Ο μάρτυρας είπε ότι δεν είχε επιχειρησιακή αρμοδιότητα.
Μάρτυρας: Δεν είμαι κατηγορούμενος.
Εισαγγελέας: Δεν είστε κατηγορούμενος, είστε μάρτυρας και αν έχετε δώσει εντολές, αυτό ενδεχομένως να ελαφρύνει τις ευθύνες κάποιων. Δεν τους απαλλάσσει αλλά ελαφρύνει την θέση τους.

Όταν ο κ. Τόσκας κλήθηκε από την έδρα να εξηγήσει τι εννοούσε, όταν έλεγε πως μετά από τόσα χρόνια δεν βλέπει μεγάλες ευθύνες στο Πυροσβεστικό Σώμα, ανέφερε: «Είχαμε μια τραγωδία. Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αθώους ανθρώπους. Αν ψάχνουμε λεπτομέρειες, σίγουρα θα βρούμε λάθη.Ήταν αναπόφευκτο σαν γεγονός». Ο μάρτυρας απαντώντας στις αιτιάσεις πως έδινε εντολές και όσοι δεν τις υπάκουαν, κινδύνευαν να βρεθούν εκτός σώματος, επανέλαβε πως δεν επηρέασε καμία ενέργεια. «Δεν επηρεάστηκε καμία ενέργεια τους από οδηγία, κατεύθυνση ή εντολή δική μου. Από αυτό προκύπτει, ότι δεν έδωσα καμία εντολή» είπε.

Ο πρώην υπουργός σημείωσε, πως ουδέποτε τέθηκε θέμα ενημέρωσης των πολιτών στο Μάτι από τους αρμόδιους του πεδίου, συμπληρώνοντας ωστόσο, πως και να το πρότειναν, δεν μπορούσε να γίνει. Τέλος, ο μάρτυρας τόνισε, πως τότε δεν λειτουργούσε το 112, καθώς εκείνη την περίοδο «βάλαμε το νερό στο αυλάκι».

Μαρία Ζαχαροπούλου