Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα αποκάλυψε κύκλωμα απάτης με ΦΠΑ και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα αποκάλυψε κύκλωμα απάτης με ΦΠΑ και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Μέσω εμπορικών εταιρειών «κέλυφος» δημιούργησαν εκτιμώμενες ζημίες στους προϋπολογισμούς της ΕΕ και της Ελλάδας τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια

Έντεκα άτομα βρίσκονται υπό κράτηση μετά από δεκάδες έρευνες που διενεργήθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), η οποία στοχεύει μια εγκληματική οργάνωση, που θεωρείται ύποπτη, ότι εμπλέκεται σε σχέδιο απάτης με ΦΠΑ και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελληνική Οικονομική Αστυνομία προέβη σε δεκάδες έρευνες, συνέλαβε 21 άτομα και κατάσχεσε δέκα ρολόγια πολυτελείας, μεγάλο αριθμό κινητών τηλεφώνων, ένα πιστόλι, πάνω από 130.000 ευρώ σε μετρητά και μεγάλο αριθμό εγγράφων και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Τα ψηφιακά δεδομένα επιτόπου που αποθηκεύονται τοπικά και σε υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους εξετάστηκαν από το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Αποδεικτικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Επιστημών της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ).

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από έκθεση της Ελληνικής Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών και αποκάλυψε, ότι οι ύποπτοι δημιούργησαν ένα περίπλοκο δίκτυο εταιρειών στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (Κύπρος και Σλοβακία). Προκειμένου να επωφεληθεί από τους κανόνες της ΕΕ για τις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ των κρατών-μελών της, καθώς αυτές απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Το δίκτυο εμπορεύονταν μικρά ηλεκτρονικά προϊόντα μέσω μιας δόλιας αλυσίδας λεγόμενων αγνοουμένων εμπόρων – εταιρειών κέλυφος, που ιδρύθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ. Άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στο σύστημα απάτης, διεκδικούν στη συνέχεια επιστροφές ΦΠΑ από τις εθνικές φορολογικές αρχές. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύεται ότι δημιούργησαν εκτιμώμενες ζημίες στους προϋπολογισμούς της ΕΕ και της Ελλάδας τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποίησε μεγάλο αριθμό “αχυρανθρώπων”, οι οποίοι ουσιαστικά διαχειρίζονταν (ή διαχειρίζονται ακόμη) τουλάχιστον 430 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς οικονομικούς τομείς. Τα στοιχεία αποκάλυψαν επίσης πολλά δόλια συστήματα που συνδέονται με επιπλέον φοροδιαφυγή ΦΠΑ πολλών εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα χρήματος, τα οποία θα διερευνηθούν περαιτέρω. Διενεργήθηκαν διερευνητικά μέτρα σε Κύπρο και Σλοβακία, με την υποστήριξη εκεί γραφείων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για τη λήψη και πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τις εταιρείες που εδρεύουν εκεί. Αφού άκουσε τους κατηγορουμένους αυτή την εβδομάδα, ο ανακριτής διέταξε προφυλάκιση έντεκα ατόμων και περιοριστικά μέτρα για δέκα άτομα.