Πέθανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος – Είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Πέθανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος – Είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Eίχε πλούσιο έργο με 84 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 47 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Φώσκολοςομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά.

Την είδηση ανακοίνωσε ο Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος, της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, χαρακτηρίζοντας τον Φώσκολο ως «μέγα ευπατρίδη και πρωτοστάτη στον αγώνα για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων» και τόνισε τη μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα.

Ο Αντώνης Φώσκολος γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1930. Σπούδασε στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, προσελήφθη στο Ινστιτούτο Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά, όπου εργάστηκε στην έρευνα υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές του Καναδά.

Το 1986 έγινε καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ συνέχισε να είναι ομότιμος επιστημονικός ερευνητής στο Ινστιτούτο. Δίδαξε μαθήματα όπως «Ανόργανη και Οργανική Γεωχημεία» και «Οργανική Πετρογραφία των Ιζηματογενών Πετρωμάτων». Επιπλέον, υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και σύμβουλος σε ενεργειακά θέματα του ΟΗΕ.

Ο Φώσκολος είχε ένα πλούσιο έργο με 84 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 47 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, ενώ είχε συμβάλει σε 14 τεχνικές εκθέσεις για διάφορους οργανισμούς όπως η ΔΕΗ, το ΙΓΜΕ και ο ΟΗΕ.

Επίσης είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας για την ανάδειξη των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας και κυρίως με αυτά νοτίως της Κρήτης.