Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος
«Σύγχρονη απειλή», με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αποτελεί η υπογεννητικότητα. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγικής υγείας βασίζεται στην πρόγνωση και προς αυτή την κατεύθυνση η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα.
Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και μεταξύ άλλων, είναι ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας (εξέταση της ΑΜΗ-αντιμυλλέριος ορμόνη), σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση των μέτρων εξέφρασε η επιστημονική κοινότητα και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, τονίζοντας την αναγκαιότητα οι νεαρές γυναίκες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους.
Τη δωρεάν μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH), είχε αναδείξει η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, εστιάζοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της αξιολόγησης του ωοθηκικού αποθέματος. Η Εταιρεία τονίζει ότι πρόκειται για μια απλή αιματολογική εξέταση η οποία αποτελεί έναν αρκετά αξιόπιστο δείκτη του αποθέματος ωαρίων. Η ΑΜΗ εκκρίνεται από τα κύτταρα των μικρών ωοθυλακίων και τα επίπεδά της στο αίμα σχετίζονται άμεσα με το μέγεθος του ωοθηκικού αποθέματος.
Το ωοθηκικό απόθεμα αναφέρεται στο συνολικό αριθμό ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής και μειώνεται με την ηλικία. Η μέτρηση της ΑΜΗ προσφέρει μια αξιόπιστη εκτίμηση του ωοθηκικού αποθέματος και μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα τα περιθώρια που τους δίνει η ίδια η φύση.
Αναμένονται τα κριτήρια και η διαδικασία για την αποζημίωση της εξέτασης
«Έχουμε πλέον στην ιατρική φαρέτρα και μία νέα εξέταση, την Αντιμυλλέριο Ορμόνη, μια αξιόπιστη εξέταση η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας, ώστε να μπορούν να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Το Υπουργείο Υγείας έχει υποβάλει αίτηση για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ώστε να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της στη διαδικασία αποζημίωσης.
Λανθασμένες αντιλήψεις
«Η μείωση του ωοθηκικού αποθέματος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική ικανότητα, ειδικά μετά τα 35 χρόνια. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, λόγω της υποβάθμισης του ωοθηκικού αποθέματος», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος.
Προσθέτει ότι «υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό, ενώ στην πραγματικότητα εξαρτώνται από το υπάρχον απόθεμα. Η Ελλάδα έχει χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και οι γυναίκες καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά. Είναι αναγκαίο να αναδειχθεί η σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης σχετικά με τη γονιμότητα. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για τις γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλλουν την τεκνοποίηση».
Το κλειδί είναι η σωστή ενημέρωση
Όπως αναφέρει ο κ. Πάντος, μέσα από προγράμματα ενημέρωσης, όπως αυτά που οργανώνονται από τους δήμους, οι πολίτες θα αποκτήσουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας.
«Η συνεργασία των φορέων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των στρατηγικών. Η δωρεάν συνταγογράφηση της ΑΜΗ είναι κομβικής σημασίας για την αναχαίτηση της υπογονιμότητας και χαιρόμαστε που η προσπάθεια που κάναμε για την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ απέδωσε. Η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση θα συμβάλλουν στη βελτίωση των ποσοστών γονιμότητας. Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής προγραμματίζει να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο, στηρίζοντας τις γυναίκες και τις οικογένειες στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.
Δράσεις ενημέρωσης
Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων τονίζει την αναγκαιότητα οι νεαρές γυναίκες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους. Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με ενημερωτικές ομιλίες για τη σημαντικότητα της προληπτικής μέτρησης του δείκτη γονιμότητας. Η δράση ξεκίνησε από τους Δήμους Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου Αττικής, Λοκρών και Μάνδρας- Ειδυλλίας.
«Η υπογονιμότητα έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και απαιτείται εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της. Σαν Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, ώστε τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Η πρωτοβουλία της Ελλάδας για δωρεάν έλεγχο γονιμότητας «πάει» στην Αυστραλία
Ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες που στοχεύει στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας τους, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Γιώργος Πατούλης και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος με τον πρόεδρο του ελληνικού ιατρικού συλλόγου της Αυστραλίας, καθηγητή ορθοπεδικής στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας στην Αυστραλία για τις σωστές ιατρικές πρακτικές, Μαρίνο Πιρπιρή.
Ο κ. Πιρπιρής, εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει με την κυβέρνηση της Αυστραλίας την πρακτική της Ελλάδας για την υλοποίηση προγραμμάτων ελέγχου γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.
Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, αυτός ο έλεγχος δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να ενημερωθούν εγκαίρως για την κατάσταση της αναπαραγωγικής τους υγείας, επιτρέποντάς τους να πάρουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό.