Με εντατικό ρυθμό τα έργα στο Φαράγγι Κοτσιφού στο Ρέθυμνο για την αποκατάσταση κατολισθήσεων

Με εντατικό ρυθμό τα έργα στο Φαράγγι Κοτσιφού στο Ρέθυμνο για την αποκατάσταση κατολισθήσεων

Τα συνεργία εργάζονται καθημερινά σε δύο βάρδιες

Το Φαράγγι Κοτσιφού στο Ρέθυμνο, στο οποίο εκτελούνται εργασίες στα πλαίσια του έργου: «Αποκατάσταση ζημιών από κατολίσθηση της επαρχιακής οδού 4 τμήμα - Φαράγγι Κοτσιφού της Π.Ε. Ρεθύμνης» προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, βρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, συνοδευόμενη από στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, τους ανάδοχους εργολάβους και τοπικούς προέδρους.

Το φυσικό αντικείμενο της παρούσας πράξης αφορά, σύμφωνα με την αρχή της περιφερειακής ενότητας στο Ρέθυμνο, στις αναγκαίες επεμβάσεις για την αποκατάσταση των προκληθεισών ζημιών από την κατολίσθηση σε τμήμα στο Φαράγγι Κοτσιφού. Τα έργα αποκατάστασης της ευστάθειας των πρανών περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την κα Λιονή: «Καθαιρέσεις επισφαλών όγκων οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό, εφαρμογή πλήρως αγκυρούμενου πλέγματος (αγκυρώσεις μήκους 3.0 έως 12.0), 790 είναι ο προβλεπόμενος αριθμός των αγκυρίων και έχουν ήδη διανοιχθεί πλέον των 170, συλλογή των όμβριων υδάτων με επενδεδυμένη τάφρο σκυροδέματος στην περιοχή οφρύος και ανακατασκευή της οδού και του τοιχίου σκυροδέματος που είναι παράπλευρα στον ποταμό», όπου οι περισσότερες εργασίες, όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο, έχουν εκτελεστεί.

Η κατασκευή των αγκυρώσεων γίνεται με μηχανικό εξοπλισμό κινούμενο στο δάπεδο εργασίας (γερανό), με εξειδικευμένο προσωπικό αναρριχητές/ εναερίτες και οι εργασίες αγκυρώσεων εκτελούνται σε δύο βάρδιες ημερησίως, προκειμένου να επιτυγχάνεται μεγαλύτερος αριθμός αγκυρώσεων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, δήλωσε ότι, «Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά, το έργο έχει εκτελεστεί σε ικανοποιητικό βαθμό και είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι. Τα συνεργία εργάζονται καθημερινά σε δύο βάρδιες και υπάρχει δυνατότητα να γίνουν τρεις οι βάρδιες στο προσεχές διάστημα με όλες τις καιρικές συνθήκες. Στόχος όλων μας είναι το έργο να παραδοθεί στον συντομότερο δυνατό χρόνο».

Στο μεταξύ, ξεκινούν έργα κατασκευής στηθαίων ασφαλείας σε δημοτικούς δρόμους Οικισμών Δήμου Ρεθύμνης, μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης από τον Δήμαρχο Γ. Μαρινάκη. Πρόκειται για το έργο «Στηθαία ασφαλείας δημοτικών οδών 2024» με προϋπολογισμό 70.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ. Στοχεύει στην αποκατάσταση της ασφάλειας του οδικού δικτύου, ειδικά σε τμήματα δημοτικών οδών Οικισμών όπου έχει διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα στη διεξαγωγή της κυκλοφορίας. Οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως τον καθαρισμό πρανών, την αποξήλωση παλαιών ή κατεστραμμένων στηθαίων ασφαλείας και την τοποθέτηση νέων σε δημοτικούς δρόμους που βρίσκονται σε διάφορα χωριά απ' όλες τι δημοτικές ενότητες του Δήμου Ρεθύμνης.