Πρεμιέρα αύριο Τετάρτη της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς κινητά και με αυστηρότερες ποινές

Πρεμιέρα αύριο Τετάρτη της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς κινητά και με αυστηρότερες ποινές

Μετά τον αγιασμό οι μαθητές θα παραλάβουν τα βιβλία της χρονιάς, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων και θα ενημερωθούν για τα νέα μέτρα και τις αλλαγές που ενεργοποιούνται από φέτος

Επιστροφή στο σχολείο αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, όπου τους μαθητές περιμένουν έντεκα αλλαγές, με κυριότερες την απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου και τις αυστηρότερες ποινές, ενώ δεν λείπουν τα παράπονα για κακοσυντηρημένα σχολικά συγκροτήματα, κλειστά σχολεία για μια ακόμη χρονιά στη Θεσσαλία απότοκο των περσινών πλημμυρών και συγχωνεύσεις τάξεων, παρά τους 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών που διαφημίζει η κυβέρνηση.

Ο καθιερωμένος αγιασμός θα τελεστεί νωρίς το πρωί της Τετάρτης και το αργότερο μέχρι τις 10:30 θα έχει ολοκληρωθεί το τελετουργικό σε όλα τα σχολεία, με εξαίρεση αυτά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και νησιών του βορείου Αιγαίου, που λόγω της κακοκαιρία «Atena», μετατίθεται για την Πέμπτη. Μετά τον αγιασμό, οι μαθητές θα ανέβουν στις τάξεις για να παραλάβουν τα βιβλία της χρονιάς, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, ενώ θα ενημερωθούν από τους εκπαιδευτικούς για τα νέα μέτρα και τις αλλαγές που ενεργοποιούνται από φέτος.

Στις αλλαγές με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι μαθητές, ξεχωρίζει η απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου, που θα μένει στην τσάντα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η απαγόρευση της κατοχής των κινητών ίσχυε με εγκύκλιο, ωστόσο δεν υπήρχε καμία συνέπεια. Πλέον δεν επιτρέπεται η εμφανής κατοχή κινητού τηλεφώνου στο σχολείο και απαγορεύεται ρητά η χρήση του, ενώ η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου μας μονοήμερης αποβολής. Σε περίπτωση που μας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή, ενώ με συγκατάθεση/ συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το μέτρο μας αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι αυτές οι ποινές για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων προβλέπονται για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην Πρωτοβάθμια (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) οι συνέπειες διαφέρουν: «Οι μαθητές και μαθήτριες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν εντός των σχολικών χώρων – κτιρίων και υπαίθριων χώρων κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή, που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, για συνομιλία, βιντεοσκόπηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Στην παραπάνω απαγόρευση δεν εμπίπτει η χρήση ιατρικών εφαρμογών μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών, αποκλειστικά και μόνο κατόπιν σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης. Ο μαθητής ή η μαθήτρια μπορεί να έχει το κινητό τηλέφωνο εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει μετά το πέρας των μαθημάτων. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη εκτός τσάντας τέτοιου είδους συσκευών, η συσκευή παραδίδεται στη διεύθυνση του σχολείου, επιστρέφεται μετά το πέρας των μαθημάτων και ενημερώνονται σχετικά οι γονείς ή κηδεμόνες» αναφέρει η σχετική εγκύκλιος.

Το ποινολόγιο που εμπεριέχεται στον Νέο Κανονισμό του Σχολείου, χαρακτηρίζεται από αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων με την επαναφορά μας πενθήμερης αποβολής. Ειδικότερα, ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποφασίσει έως και τριήμερη αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε έως σήμερα, ενώ ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να αποφασίσει έως πενθήμερη αποβολή, από τρεις ημέρες που είχε έως τώρα τη δυνατότητα. Στην ευχέρεια του Συλλόγου είναι και η αλλαγή τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος, καθώς και ο αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και μετακινήσεις.

Μια ακόμη τομή στα σχολικά δεδομένα εισάγεται φέτος για τις απουσίες. Συγκεκριμένα, επανέρχεται ο διαχωρισμός σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες, χωρίς να αλλάζει ο συνολικός αριθμός των επιτρεπόμενων απουσιών, που είναι 114. Ωστόσο, προκειμένου να θεωρείται επαρκής η φοίτηση, ανώτατο όριο αδικαιολόγητων είναι οι 50. Απουσία θεωρείται και η καθυστερημένη προσέλευση στην αίθουσα. Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο από το υπουργείο, επειδή παρατηρείται διαχρονικά το φαινόμενο, ειδικά στην Γ’ Λυκείου και μετά το Πάσχα, τα παιδιά να κάνουν χρήση των απουσιών, με αποτέλεσμα να απομονώνονται από το σχολείο και να απαξιώνεται η διαδικασία. Για τον αριθμό των απουσιών θα ενημερώνονται οι γονείς μέσω της πλατφόρμας e-parents.

Νέα προσέγγιση υιοθετείται για μας φθορές που προκαλούν οι μαθητές στο σχολείο, καθώς οι γονείς υποχρεώνονται να καλύψουν τις δαπάνες αποκατάστασης μιας ζημιάς. Στον Νέο Κανονισμό προβλέπεται, ότι σε περιπτώσεις φθοράς ή και καταστροφής, μερικής ή ολικής, σχολικών κτιρίων, χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής, που αποδίδονται σε συγκεκριμένο μαθητή ή μαθήτρια, η δαπάνη αποκατάστασης βαραίνει τον ίδιο – αν είναι ενήλικος – ή μας γονείς και κηδεμόνες του. Αφού πρώτα καθοριστεί το ποσό μας δαπάνης αποκατάστασης, οι γονείς και κηδεμόνες οφείλουν να καλύψουν το κόστος. Εάν δεν συναινέσουν, η δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής μας.