Ιός του Δυτικού Νείλου: «Έχει γίνει ενδημικό νόσημα στη χώρα μας» λέει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

Ιός του Δυτικού Νείλου: «Έχει γίνει ενδημικό νόσημα στη χώρα μας» λέει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

Αναγκαία τα αντικουνουπικά - Ποια άτομα θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και να παίρνουν μέτρα

Στην επιτακτική ανάγκη προστασίας, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρθηκε η παθολόγος και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία μιλώντας στην ΕΡΤnews προειδοποίησε για την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών του ιού στην Ελλάδα και τις συνέπειές της.

«Μετά από έναν ήπιο χειμώνα και αυξημένες θερμοκρασίες τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, έχουμε καταγράψει 17 θανάτους και πάνω από 100 περιστατικά με επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα», ανέφερε η ειδικός, προσθέτοντας ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μετατραπεί σε ενδημικό νόσημα στη χώρα μας και στη Νότια Ευρώπη. «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά μέσα, ειδικά το βράδυ» δήλωσε η κ. Ψαλτοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο πως η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει στην αυξημένη μεταδοτικότητα της νόσου.

Όπως είπε, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν, ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα υγείας είναι οι πιο ευάλωτοι: «Το 80% των προσβεβλημένων δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ το 20% έχει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, οι θάνατοι αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω». Επίσης, οι εγκυμονούσες και τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται. Αναφερόμενη στον κορονοϊό η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τόνισε ότι υπάρχουν εβδομαδιαίως 35 με 40 θάνατοι. Όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης υπενθύμισε ότι η χορήγησή του θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. «Χρειάζεται προσοχή, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Ο ιός είναι εδώ και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα», κατέληξε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.