Άστατος καιρός με μπόρες και καταιγίδες σήμερα Παρασκευή – Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα το διήμερο

Άστατος καιρός με μπόρες και καταιγίδες σήμερα Παρασκευή – Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα το διήμερο

Η αναλυτική πρόγνωση από την Εθνική ΜετεωρολογικήΥπηρεσία

Για πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, κάνει λόγο ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά «μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου και για πρώτη φορά μετά από ένα τετράμηνο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα». «Υπάρχει βέβαια μεγάλη βεβαιότητα, αλλά είναι εμφανής η πτωτική πορεία του υδραργύρου, μάλιστα και συνοδεία βροχών» σημειώνει και παραθέτει πίνακα με τις κανονικές θερμοκρασίες για τον Σεπτέμβριο και τις θερμοκρασίες που προβλέπονται για φέτος επισημαίνοντας πως «από την αρχαιότητα οι αρχές του Σεπτέμβρη ήταν πάντα δύσκολες, λόγω άπνοιας και της αύξησης της υγρασίας στην Αθήνα».

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή του ανάρτηση ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για διήμερο με τοπικά έντονα καιρικά φαινόμενα. «Διαταραχή στη μέση ατμόσφαιρα από τα βόρεια βορειοδυτικά Βαλκάνια αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας καθώς αυτή θα κινηθεί προς τα νοτιοανατολικά. Έτσι λοιπόν το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο αναμένονται τοπικά έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχές – καταιγίδες) προς τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τα οποία πολύ πιθανό τοπικά να συνοδεύονται από χαλάζι και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα (κεραυνοί).

Άστατος καιρός με μπόρες και καταιγίδες σήμερα

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή, στο Ιόνιο προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες το πρωί στα βόρεια. Στα ηπειρωτικά της χώρας, αναμένονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα βόρεια ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι-βορειοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 με 35 τοπικά 36 και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 33, τοπικά στη νότια Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις, 3 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 2 με 3 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα νότιοι, έως 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία αναμένονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου, στις Σποράδες από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Θα πνέουν άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις, 2 με 3 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί, έως 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου (σημ: στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς μεμονωμένες καταιγίδες. Στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν παροδικές νεφώσεις, με τοπικές βροχές και καταιγίδες το πρωί στα βόρεια. Θα πνέουν άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων, 3 με 4 και αργότερα δυτικοί με την ίδια ένταση. Το θερμόμετρο θα δείξει από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά έως 32 βαθμούς (σημ: στο εσωτερικό της Ήπειρου, η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αραιές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Θα πνέουν άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις, 3 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι έως 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου, στην νότια Κρήτη κατά τόπους 33-34 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Θα πνέουν άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις, 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33-34 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο

Για το Σάββατο, στα βόρεια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες και την Εύβοια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα ανατολικά και τα νότια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, αλλά βαθμιαία στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 29 με 31 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.