Δίκη για το Μάτι : «Στο τέλος πήραμε ένα σφραγισμένο φέρετρο… Δεν ξέραμε τι θάψαμε»

Δίκη για το Μάτι : «Στο τέλος πήραμε ένα σφραγισμένο φέρετρο… Δεν ξέραμε τι θάψαμε»

Συγκλονίζει η μαρτυρία της Ευαγγελίας Νικολοπούλου για τα αταυτοποίητα οστά που θάφτηκαν όλα μαζί στο νεκροταφείο

Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε την εικόνα της νεκρής μητέρας της, που προσπάθησε να ξεφύγει από την πύρινη λαίλαπα η Ευαγγελία Νικολοπούλου, καταθέτοντας στο Εφετείο στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η μητέρα της ήταν 59 ετών και το σπίτι τους απείχε λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα, ωστόσο κανείς, όπως ανέφερε, δεν την ενημέρωσε ότι κινδυνεύει. «Το χειρότερο απ’όλα είναι, ότι κανείς δεν τους είπε να φυλαχτούν, να φύγουν. Η μητέρα μου ζούσε 59 χρόνια στο Μάτι και θα μπορούσε να σωθεί, ήξερε κάθε δρόμο, κάθε βραχάκια στην παραλία... Έφυγε από το σπίτι με τις καύτρες πάνω της. Κανείς δεν τους ενημέρωσε….» κατέθεσε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν προσπάθησε να τους σώσει και κανείς δεν σεβάστηκε τους νεκρούς. Όσοι είχαμε νεκρό να πάρουμε, αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε μια άσχημη διαδικασία για την αναγνώριση… Στο τέλος πήραμε ένα σφραγισμένο φέρετρο. Όταν άκουσα, πως άλλοι έθαψαν λάθος άνθρωπο, σκέφτηκα πως θα μπορούσε να γίνει και σε εμάς. Δεν ξέραμε τι θάψαμε, δεν την χαιρετήσαμε…».

Η μάρτυρας έκανε λόγο για «υβριστική συμπεριφορά» απέναντι στους νεκρούς. « Κάποια στιγμή όταν πήγαμε στον τάφο της μητέρας μου, μου έδειξε η θεία μου ένα σημείο, όπου εκεί είναι καμένα κόκαλα από το Μάτι. Πήγα στο ιερέα, τον ρώτησα "είναι κάτι εδώ θαμμένο;" και μου λέει πως "ναι εδώ είναι θαμμένα αταυτοποίητα κοκαλάκια". Έστειλα mail στον δήμαρχο Μαραθώνα και όντως μπήκε μία πλάκα στο σημείο, αλλά εκεί είναι αταυτοποίητα κοκκαλα από επιχείρηση-σκούπα που έγινε κάποια στιγμή στο Μάτι για να καθαριστούν» σημείωσε.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και η δημοσιογράφος Μαριάννα Κακαουνάκη η οποία μίλησε για την έρευνα της. «Το τραύμα είναι μεγάλο. Οι άνθρωποι ήταν δύσκολο ακόμα και να μου πουν την ιστορία τους. Κατάλαβα ότι ήταν τελείως μόνοι τους, ήταν τυχαίο εκείνη τη μέρα ποιος θα καεί και ποιος όχι. Από τις συνομιλίες της πυροσβεστικής προκύπτει το απόλυτο χάος και ένας φοβερός κυνισμός. Άνθρωποι που έπαιρναν σε απόγνωση και τους απαντούσαν "δεν είναι ταξί το πυροσβεστικό", η πυροσβεστική απαντούσε σε άλλους "μείνετε σπίτι" σε άλλους "φύγετε"» κατέθεσε, προσθέτοντας πως βρέθηκε αντιμέτωπη με την «απόλυτη άρνηση να συμμετέχουν στο ρεπορτάζ από την πυροσβεστική και την αστυνομία, ακόμη και ανεπίσημα». «Μου δημιουργήθηκε η αίσθηση, πως δεν θέλανε να κάνουμε αυτό το ρεπορτάζ …» ανέφερε χαρακτηριστικά .

Μαρία Ζαχαροπούλου