Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνιστά την αποφυγή κολύμβησης στις ακτές του νομού για λόγους δημόσιας υγείας
Σε κρίσιμο σημείο έχει φθάσει η κατάσταση στον Παγασητικό Κόλπο, καθώς τα νεκρά ψάρια, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες καθαρισμού των ακτών και της θάλασσας, προκαλούν εκτεταμένη ρύπανση με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και την τοπική οικονομία του Βόλου και πολλών περιοχών της Μαγνησίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, ο δήμος Βόλου, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από τη θαλάσσια ρύπανση που σημειώθηκε στον Παγασητικό κόλπο στις 28 Αυγούστου 2024.
Η απόφαση θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου και για έναν μήνα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης θα αρθεί αυτόματα, χωρίς να απαιτείται νέα απόφαση. Λόγω των νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν στις ακτές του Παγασητικού τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές προτείνουν την αποφυγή κολύμβησης σε ορισμένες παραλίες.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε σήμερα, ότι συνιστά την αποφυγή κολύμβησης στις ακτές του Βόλου, συμπεριλαμβανομένων των: Σουτραλί Αγριάς, Πλάκες, Άναυρος, Ξενία, Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών), Αλυκές, Αμφανών και Αμαρυλλίς, λόγω των νεκρών ψαριών.
Η σύσταση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να εξαλειφθεί η δυσοσμία και να απομακρυνθούν τα νεκρά ψάρια, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.