Πώς θα λειτουργεί το εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Πώς θα λειτουργεί το εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Διευκρινίσεις από την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

Για τις δοκιμές που έχουν ξεκινήσει για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα μίλησε η Ματίνα Παγώνη. «Έχει ανησυχία ο κόσμος γιατί υποφέρει. Η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά, είναι οι καρκίνοι» σημείωσε.

Το εμβόλιο αυτό, όπως εξήγησε στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είναι σχεδιασμένο για να στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα, τον συνηθέστερο τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Στόχος του είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται.

«Εδώ και 20 χρόνια ασχολείται η επιστήμη με ένα εμβόλιο για τον καρκίνο και την στιγμή που τελευταία ξεκίνησαν και βρίσκονται στην πρώτη φάση, δεν έχει σημασία αν είναι στην πρώτη φάση το εμβόλιο αυτό, είναι ένα εμβόλιο όμως που θα δώσει ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους γιατί κάθε χρόνο έχουμε 1.800.000 θανάτους παγκοσμίως από καρκίνο του πνεύμονα. Είναι ανάσα ζωής για αυτούς τους ανθρώπους» δήλωσε η Ματίνα Παγώνη στο Mega.

«134 κέντρα σε 7 χώρες έχουν αναλάβει τις κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα γίνουν σε 130 άτομα» συμπλήρωσε.

«Θα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα»

«Πρέπει να έχεις το πρόβλημα, να έχεις διαγνωστεί, ανεξάρτητα σε ποιο στάδιο είσαι ή αν έχεις χειρουργηθεί. Το εμβόλιο θα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα έτσι ώστε τα καρκινικά κύτταρα να τα σκοτώνει και επιπλέον να μην τα αφήνει να επανέρχονται. Το πλεονέκτημα στο εμβόλιο, συγκριτικά με τη χημειοθεραπεία, είναι ότι δεν σκοτώνει υγιή κύτταρα, ενώ με τις χημειοθεραπείες σκοτώνονται και υγιή κύτταρα» υπογράμμισε.

«Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Είναι η πρώτη φάση, έχουμε και άλλες φάσεις. Είναι μεγάλη ελπίδα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που αυτήν τη στιγμή υποφέρουν, για αυτούς υπάρχει μια πολύ μεγάλη ελπίδα στο μέλλον» δήλωσε κλείνοντας η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.