Πολλά προβλήματα από τις καταιγίδες και τους κεραυνούς σε βόρεια και δυτική Ελλάδα

Πολλά προβλήματα από τις καταιγίδες και τους κεραυνούς σε βόρεια και δυτική Ελλάδα

Ποιες περιοχές θα πλήξουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αύριο Τρίτη 20 Αυγούστου

Ξεκίνησε από τα δυτικά και βόρεια η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού, για την οποία προειδοποιούσαν οι μετεωρολόγοι, προκαλώντας ήδη τα πρώτα προβλήματα.

Ισχυρή νεροποντή σάρωσε την πόλη των Ιωαννίνων, όπου οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, το νερό μπήκε και σε σπίτια, ενώ οι ριπές του ανέμου ξήλωσαν τμήμα της στέγης κτιρίου στον Βοτανικό Ιωαννίνων. Η σιδηροκατασκευή αποκολλήθηκε πέφτοντας πάνω σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην περιοχή. Από το μπουρίνι σπίτια πλημμύρισαν στο Πέραμα, στο Νεοχωρόπουλο και σε άλλα προάστια της πόλης.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα «άνοιξαν» οι ουρανοί στην Κοζάνη. Η έντονη βροχόπτωση συνοδευόταν από δυνατό αέρα και χαλάζι μετά την παρατεταμένη ανομβρία και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Από τη σφοδρότητα με την οποία έπεφτε το χαλάζι, προκλήθηκε μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες στην κοιλάδα Καλονερίου–Εράτυρας. Οπωροκηπευτικά, κόκκινη πιπεριά, βιομηχανική ντομάτα και δεκάδες στρέμματα καρπουζιών και πεπονιών χτυπήθηκαν από το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού που έπεφτε για μισή ώρα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία που έπληξε την Μακεδονία το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν σε Καλαμαριά και Κορδελιο, ενώ φωτιά ξέσπασε από πτώση κεραυνού σε κεραμοσκεπή κατοικίας στον Λαγκαδά. Δεκάδες χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα στην Αλμωπία Πέλλας, όπου βροχή και κεραυνοί προκάλεσαν βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Μηνύματα από το 112 εστάλησαν σε όλο το τόξο της βορειοδυτικής Ελλάδας, από την Κέρκυρα μέχρι την Πάτρα.

Στην Κέρκυρα ομάδα ανδρών από την 5η ΕΜΑΚ έφθασε εσπευσμένα στο νησί, προκειμένου να ενισχύσει την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία εν όψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται, σύμφωνα με τους μετεωρολογους. Από την έντονη βροχόπτωση πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στην παλια πόλη, στο Λιστόν και στην πλατεία Σπιανάδα. Στο αεροδρόμιο υπήρξαν καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στην ηλεκτροδότησή του νησιού.

Έπεσαν περισσότεροι από 31.000 κεραυνοί

Βροχές και καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα εκδηλώθηκαν σε αρκετά τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του 24ωρου έως τις 18:40 περίπου της Δευτέρας, έφθασαν τις 31.828 εκκενώσεις, 3.906 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 27.922 πάνω από τη θάλασσα.

Ποιες περιοχές θα πλήξουν τα φαινόμενα αύριο Τρίτη

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο Τρίτη 20 Αυγούστου σε μεγάλο μέρος της χώρας. Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένονται σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία και στο Βόρειο Ιόνιο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο, σημειώνεται όμως ότι στη Θράκη και στον Πελοπόννησο θα είναι λιγότερα και ασθενέστερα. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τα κεντρικά, δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και το Ιόνιο.

Εξασθένηση των φαινόμενων αναμένεται μετά το απόγευμα με εξαίρεση τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και τα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 35, στη Θεσσαλία από 22 έως 37, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 19 έως 33, στην υπόλοιπη Στερεά από 23 έως 37, στην Πελοπόννησο από 18 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 30, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 20 έως 37 και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές έως νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα ενισχυθούν και θα γίνουν δυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς 2 έως 4 μποφόρ ενώ προς το βράδυ θα γίνουν βορειοδυτικοί ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι με πιθανότητα τοπικών, πρόσκαιρων και ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, το πρωί θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ ενώ προς το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 33 βαθμούς Κελσίου.