Λέκκας για την τεράστια πυρκαγιά στην Αττική: «Ο αέρας ήταν καθοριστικός παράγοντας εξάπλωσης»

Λέκκας για την τεράστια πυρκαγιά στην Αττική: «Ο αέρας ήταν καθοριστικός παράγοντας εξάπλωσης»

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο να αντιμετωπιστεί»

Για την καταστροφική φωτιά που κατέκαψε την Αττική μίλησε το πρωί της Τετάρτης 14/8 ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ο αέρας ήταν καθοριστικός παράγοντας εξάπλωσής της».

«Ήταν ένα πλαίσιο δυσμενές και προδιαγράφηκε από την αρχή του χρόνου. Είχαμε μεγάλη ξηρασία στο περιβάλλον αλλά παράλληλα είχαμε και υψηλές θερμοκρασίες. Ένας τρίτος παράγοντας ήταν οι άνεμοι και ένας τέταρτος ήταν η μορφολογία τη περιοχής που διευκόλυνε την εξάπλωση. Όταν έφτασε στη ζώνη μίξης του αστικού με τον δασικό ιστό, εκεί είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει να πυρκαγιά» υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Mega.

«Οι τεράστιες θερμοκρασίες που δημιουργήθηκαν λόγω των καιόμενων υλικών μέσα στον αστικό χώρο, δημιούργησαν στροβίλους, ανοδικά ρεύματα το οποία παρέσυραν καιόμενα αντικείμενα που μπορούσαν να τα διασπείρουν. Όταν μπήκε η πυρκαγιά στον αστικό χώρο έγινε η διασπορά δηλαδή. Ήταν ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο να αντιμετωπιστεί. Ο αέρας ήταν καθοριστικός παράγοντας εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Καθοριστικό είναι και το έδαφος που αναπτύσσεται η φωτιά αλλά και η καύσιμη ύλη» συμπλήρωσε.

«Αν δεν θέλουμε το δέντρο στην Αττική να το κάνουμε μουσειακό έκθεμα, θα πρέπει να γίνουν τομές»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών μίλησε και για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα από πλευράς προστασίας ώστε να διατηρήσουμε το λίγα στρέμματα δάσους που έχουν μείνει, ειδικά στην Αττική εξηγώντας:

«Θα πρέπει τα δάση της Αττικής με προτεραιότητα να δούμε ανά περιοχή τι έχουμε. Σε κάθε τμήμα δάσους, θα πρέπει να έχουμε διαχειριστικές μελέτες, και σε σχέση με αυτό να κάνουμε τις επιχειρησιακές μελέτες, δηλαδή διάφορα σενάρια. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουνε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε τμήμα δάσους που έχουμε».

«Αν δεν θέλουμε το δέντρο στην Αττική να το κάνουμε μουσειακό έκθεμα, θα πρέπει να γίνουν τομές» είπε κλείνοντας.