Η επόμενη ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική – 85.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Η επόμενη ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική – 85.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Ο Βαρνάβας, η Πεντέλη, ο Μαραθώνας, η Νέα Μάκρη, ο Διόνυσος και τα Άνω Βριλήσσια βρέθηκαν στη δίνη της πύρινης επέλασης

Τις πληγές της μετρά η Αττική μετά την καταστροφική φωτιά που έκανε στάχτη περίπου 85.000 στρέμματα. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα, ενώ κάηκε μεγάλη έκταση δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου του Λεκανοπεδίου έχει πληγωθεί βαριά και οι επιστήμονες τονίζουν ότι πλέον δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα δέντρο.

Ο Βαρνάβας, η Πεντέλη, ο Μαραθώνας, η Νέα Μάκρη, ο Διόνυσος και τα Άνω Βριλήσσια βρέθηκαν στη δίνη της πύρινης επέλασης. Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει, ενώ ήδη ανακοινώθηκαν 14 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους.

Ένα αποκαρδιωτικό θέαμα σε ένα από τα πιο πράσινα σημεία της Αττικής άφησε πίσω της η καταστροφική φωτιά. Το οδοιπορικό του ΕΡΤNews εικόνες που προκαλούν θλίψη και οργή και σε σημεία όπου μέχρι πρότινος φιλοξενούσαν καταπράσινα πεύκα και πολλά είδη ζώων.

 

Πεσμένα δέντρα στη μέση του δρόμου, θλιβεροί μαύροι λόφοι, καμένοι κορμοί… στον δρόμο για τη λίμνη Μαραθώνα.

Στην Πεντέλη, τα σπίτια, ξεπροβάλλουν μέσα από καμένα κλαδιά. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική καθώς η φύση που τα περιβάλλει, έχει καταστραφεί. Ζημιές έχει υποστεί και το βιός των ανθρώπων.

Οδοιπορικό στα καμένα έκανε και το Mega με τις εικόνες που πρόβαλε να ραγίζουν καρδιές.

 

Το μέτωπο της καταστροφής

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα και ο ισχυρός άνεμος βοήθησε να ενωθούν οι διάσπαρτες εστίες σε ένα ενιαίο μέτωπο στη βορειοανατολική Αττική και σύμφωνα με εκτίμηση από το σύστημα Copernicus η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 85.000 στρέμματα.

Έκαψε την Πεντέλη, πήγε στο Γραμματικό, προχώρησε το Καπανδρίτι, τον Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, ενώ επεκτάθηκε και στον αστικό ιστό, σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Το 10% των καμένων είναι δασικές εκτάσεις – Λιγότερα από 100 τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές

Κάτω από το 10% των καμένων είναι δασικές εκτάσεις, όπως επισημάνθηκε με εκτίμηση που έγινε από αρμόδιους παράγοντες κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης για τις φωτιές στην Αττική, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με τα κτίρια, η πρώτη εκτίμηση είναι πως έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό «πράσινο», «κίτρινο», ή «κόκκινο») λιγότερα από 100, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες.

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες, δυστυχώς, να γίνονται όλο και δυσκολότερες», τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά τη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Επεσήμανε δε τον βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, κάτι που αποτελεί κατάκτηση για τη λειτουργία του κράτους και των δομών του.

Όπως πρόσθεσε, «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία».

Παράλληλα, επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων, ενώ τόνισε το γεγονός πως η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται πλέον από τους υπηρεσιακούς, που έχουν γνώση του αντικειμένου και με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια.

Έκτακτη χρηματοδότηση 4,7 εκατ. ευρώ στους πληγέντες δήμους

Έκτακτη χρηματοδότηση 4,7 εκατ. ευρώ στους πληγέντες δήμους από τη φωτιά της 11ης Αυγούστου στην Αττική ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, για την αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες υποδομές που προκλήθηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς ο υπουργός ΕσωτερικώνΘοδωρής Λιβάνιος, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρο Κυρίζογλου και τους δημάρχους της περιοχής της Βορειοανατολικής Αττικής ενέκρινε την κατεπείγουσα χρηματοδότηση συνολικού ύψους 4.700.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα ποσά επιχορήγησης ανά δήμο:

  • Βριλησσίων 750.000 €
  • Διονύσου 650.000 €
  • Μαραθώνος 1.000.000 €
  • Παλλήνης 150.000 €
  • Πεντέλης 1.000.000 €
  • Ραφήνας – Πικερμίου 300.000 €
  • Χαλανδρίου 500.000 €
  • Ωρωπού 350.000 €