Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής
Μέσα στην αγανάκτησή του ο κόσμος για την φωτιά στην Αττική, έχει γεννήσεις πολλά ερωτήματα ακόμα για τα εναέρια μέσα που επιχερίησαν, καθώς κάποιοι δεν τα έβλεπαν ή δεν τα άκουγαν και ενώ έβλεπαν τις περιουσίες τους να καίγονται Με ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική έδωσε την απάντηση.
Σύνφωνα με αυτή τα 36 έφτασαν τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στην φωτιά . Παραθέτοντας τα αρχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφορικά με την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων τις ημέρες της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκαν:
- στις 11 Αυγούστου: 29 εναέρια μέσα (14 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα),
- στις 12 Αυγούστου: 36 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα),
- στις 13 Αυγούστου, από το πρώτο φως έως τις 13:00: 20 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα).
Στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν όλα ταυτόχρονα την ίδια χρονική στιγμή, καθώς κάποια έκαναν ρίψεις και κάποια άλλα είτε ανεφοδιάζονταν με καύσιμα είτε τροφοδοτούνταν με νερό, προκειμένου να επιχειρήσουν ξανά στο πεδίο».
«Ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά»
«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο 40 ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, αλλά διάσπαρτες εστίες», είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στην πιο πρόσφατη ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς στη βορειοανατολική Αττική. Παράλληλα, τόνισε ότι το νέο δόγμα με τη χρησιμοποίηση των drones, μπροστά στις συνθήκες που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, συνάντησε μεγάλες δυσκολίες, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Ανέφερε ότι πήραν μέρος 702 πυροσβέστες, 27 ομάδες με δασοκομάντο, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία για τον συντονισμό τους), εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασικοί εργάτες, η Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και με τη βοήθεια του 112 εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές.
«Θα πω για άλλη μία φορά ότι στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της Πυροσβεστικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση, το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική των drones όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν όταν επικρατούσαν ακραίες συνθήκες, όταν συμβαίνει αυτό, δηλαδή κάποιες ακραίες συνθήκες και κάποιες πυρκαγιές, το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο.
Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 με ανέμους 7 και 8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη με τα χαρακτηριστικά αυτά, βουνό, δάσος, αλλά και οικισμοί με μέσα διάσπαρτα σπίτια.
Δεν μιλάμε, δηλαδή, για μία απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε, μιλάμε για το δυσκολότερο, επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες, επιχειρησιακούς και κατοίκους, σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.
Οι άνθρωποι, οι πολίτες, που όλες αυτές τις ώρες, έζησαν τις πραγματικές συνθήκες κατά τις οποίες επιχειρούσαμε στη ΒΑ Αττική, τη γνωρίζουν την κατάσταση».