Η νύχτα της κολάσεως στην Αττική: Πολλαπλά τα μέτωπα σε Γέρακα, Πεντέλη, Βριλήσσια – Στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα

Η νύχτα της κολάσεως στην Αττική: Πολλαπλά τα μέτωπα σε Γέρακα, Πεντέλη, Βριλήσσια – Στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα

Πάνω από 700 πυροσβέστες και δασοκομάντος στη μάχη με τις φλόγες

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα δίνουν πάνω από 700 πυροσβέστες και δασοκομάντος στη βορειοανατολική Αττική, οι κάτοικοι της οποίας δοκιμάζοντας για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια. Το πύρινο μέτωπο, άλλοτε ως ενιαίο και άλλοτε ως διάσπαρτες εστίες, εκτείνεται από τον Μαραθώνα και της Αφίδνες, κοντά στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, έως τα Άνω Βριλήσσια και τον Γέρακα.

Η εικόνα στο σύνολο της πύρινης περιμέτρου είναι βελτιωμένη, ωστόσο παραμένουν τρία μεγάλα μέτωπα σε εξέλιξη, τα οποία εξελίσσονται σε κατοικημένες περιοχές, ή κοντά σε αυτές. Πρόκειται για την περιοχή της Πεντέλης (Νέα Πεντέλη και Νταού Πεντέλης, τον Γέρακα, όπου ξέσπασε μέτωπο στη Ραπεντώσα και στα Άνω Βριλήσσια, όπου οι φλόγες έφτασαν στην κορυφογραμμή της Πεντέλης, περνώντας ακόμη και μέσα από τον περίμετρο του Αστεροσκοπείου.

Ενεργό μέτωπο υπάρχει και στον Μαραθώνα, δίπλα στη λίμνη και στο Άνω Σούλι, όπου σημειώθηκε αναζωπύρωση.

Δείτε εικόνα από τη NASA: 

Οι εκατοντάδες πυροσβέστες και δασοκομάντος δίνουν τιτάνια μάχη να κρατηθεί η φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές, να μην κατέβει πιο χαμηλά, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η κατάσταση θα βγει παντελώς εκτός ελέγχου.

Ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο οι πυροσβέστες καλούνται να βρουν λύσεις, είναι οι μικρές διάσπαρτες εστίες σε μία τόσο μεγάλη περίμετρο του μετώπου, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε νέες μεγάλες εστίες λόγω των ανέμων.

Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη της NASA με την πορεία της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι άνεμοι στην περιοχή της Αττικής θα εξασθενήσουν στη διάρκεια της νύχτας, από το πρωί ωστόσο θα ενισχυθούν εκ νέου έως και στα έξι μποφόρ. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από την Τρίτη το βράδυ, ενώ την Τετάρτη θα κυμανθούν στα 2-3 μποφόρ. Από την Πέμπτη αναμένουμε εκ νέου ενίσχυση των ανέμων.

Κάηκαν πάνω από 100.000 στρέμματα

Η φωτιά στην Αττική έχει κάψει μέχρι στιγμής περισσότερα από 100.000 στρέμματα γης, με το έργο της Πυροσβεστικής να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά λόγω των δυνατών ανέμων.

Το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου συγκέντρωσε τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12ης Αυγούστου 2024.

Έτσι, δημοσίευσε μια εικόνα που δείχνει σε υψηλή ανάλυση τη μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα, που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.

Επιπλέον, δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00, Εικόνα 1) και το μεσημέρι (13:00, Εικόνα 2) της Δευτέρας 12ης Αυγούστου 2024.

Τα θερμά σημεία της πυρκαγιάς που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00 π.μ. – Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024):

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα έως… [δίνεται μια περιγραφή που έχει φτάσει νότια] αποκαλύπτει τη μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους/βορειοανατολικούς ανέμους και τη μεγάλη ξηρότητα της βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοση της φωτιάς, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

Τα θερμά σημεία της πυρκαγιάς που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς μέχρι και το μεσημέρι (13:00 Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024):

 

Επίσης, ο EUMETSAT, ευρωπαϊκός, επιχειρησιακός, δορυφορικός οργανισμός για την παρακολούθηση του καιρού, του κλίματος και του περιβάλλοντος από το διάστημα, δημοσίευσε στην πλατφόρμα «Χ» ένα βίντεο με την εξάπλωση της φωτιάς στην Αττική το χρονικό διάστημα από τις 11.00 έως τις 17.30 της Δευτέρας (12/8).

 

Καίγεται εργοστάσιο ξυλείας στον Γέρακα

Συναγερμός έχει σημάνει και στον Γέρακα από τη φωτιά στην Αττική, καθώς τυλίχτηκε στις φλόγες ένα εργοστάσιο ξυλείας.

Πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» έδειξε πλήθος εθελοντών και πυροσβεστών να επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που βρίσκει αρκετή καύσιμη ύλη και φουντώνει συνέχεια.

Εθελοντής σε δηλώσεις του τόνισε πως «σβήνει και ανάβει συνέχεια, λες και είμαστε σε πόλεμο».

 

Με βάση τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Από αέρος επιχείρησαν περιοδικά μέχρι να πέσει η νύχτα 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους.

Ακόμη, εκδόθηκαν περισσότερα από 30 μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

 

Βοήθεια από το εξωτερικό

Διευρύνεται ο αριθμός των κρατών που ανταποκρίνονται στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM), για παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική. Μετά τις Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία, πυροσβεστικές δυνάμεις στέλνουν και οι Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Γαλλία, πέραν του ελικοπτέρου Super Puma, αποστέλλει και πολυάριθμη βοήθεια.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε το απόγευμα της Κυριακής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στη χώρα μας αποστέλλονται:

Εναέριες Δυνάμεις

-Τουρκία: Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Tractors.

-Σερβία: Ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Kamov.

Επίγειες Δυνάμεις

-Γαλλία: 200 άτομα, με 28 υδροφόρα οχήματα.

-Ρουμανία: 44 άτομα, με 4 υδροφόρα οχήματα.

-Σερβία: 35 άτομα, με 10 οχήματα.

Τοξικός ο αέρας στην Αττική λόγω της φωτιάς

Ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων είναι η κατάσταση στον αττικό ουρανό εξαιτίας των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία έχουν ελευθερωθεί από τη φωτιά, που καίει από χθες το βράδυ δάση, τα οποία είχαν να δώσουν αρκετή καύσιμη ύλη.

Ωστόσο, σήμερα η φωτιά έχει μπει στον αστικό ιστό και ήδη καίει επιχειρήσεις, σε πολλές από τις οποίες υπάρχουν χημικά και τοξικά υλικά. Η κατάσταση αυτή κάνει την ατμόσφαιρα όχι μόνο αποπνικτική αλλά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς, όπως είπε και στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων είναι πέντε φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια ασφάλειας και έχουν φτάσει σε επικίνδυνα ύψη, έως και πέντε φορές πάνω από τα κανονικά όρια», ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

«Ο καπνός έχει τοξικά σωματίδια»

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Επιδημιολόγος, μίλησε στο δελτίο του «Mega» και συμβούλευσε τους πολίτες να μη μετακινούνται άσκοπα και να κλείνουν τα παράθυρα των σπιτιών τους, καθώς ο καπνός έχει τοξικά σωματίδια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας με την εισπνοή τους.

«Είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας, ειδικά για άτομα που είναι 60 ετών και πάνω, έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα. Να ακολουθούμε οτιδήποτε μας πούνε οι Αρχές και για τη ζωή μας και την επιβίωσή μας.

Αν βρισκόμαστε στα σπίτια μας, είναι σημαντικό να έχουμε κλειστά τα παράθυρα, να μη βγούμε έξω να περπατήσουμε και να περιμένουμε τις επόμενες οδηγίες των Αρχών. Όταν σταματήσει η φωτιά, να μπορούμε μετά να μετακινηθούμε.

Δεν αρκεί η απλή μάσκα. Χρειαζόμαστε Ν-95. Αυτή είναι η μάσκα που καλύπτει και κλείνει και τη μύτη, για να είμαστε σχετικά ασφαλείς. Όταν επιστρέψουμε σπίτι, είναι καλό να κάνουμε ένα χλιαρό ντους, για να βγάλουμε από πάνω μας τα τοξικά σωματίδια. Σε περίπτωση αδιαθεσίας, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή επισκεπτόμαστε εξωτερικά ιατρεία», τόνισε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.