Μετά τις 21:00 εξασθενούν οι άνεμοι κάτω από 5 μποφόρ, λέει ο Θοδωρής Κολυδάς

Μετά τις 21:00 εξασθενούν οι άνεμοι κάτω από 5 μποφόρ, λέει ο Θοδωρής Κολυδάς

Πώς επηρεάζει ο καιρός το πύρινο μέτωπο

Εκτός ελέγχου μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην Αττική με τους ισχυρούς ανέμους να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς τόνισε ότι 19.00-21.00 οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα μειωθούν στα 5 με 6 μποφόρ. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, το μεσημέρι της Δευτέρας η μέση ένταση έφτασε τα 6 με 7 μποφόρ.

Από τις 21.00 θα σημειωθεί ουσιαστική εξασθένηση των ανέμων κάτω από τα 5 μποφόρ, τόνισε ο κ. Κολυδάς μιλώντας στο Star.

Πώς ο άνεμος βοηθάει στην εξάπλωση της φωτιάς

«Οι αλλαγές της διεύθυνσης του ανέμου μεταβάλλουν την κατεύθυνση του μετώπου της φωτιάς, δυσκολεύοντας τις δασοπυροσβεστικές προσπάθειες και αυξάνοντας τους κινδύνους», εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας για τον τρόπο που επηρεάζει ο καιρός το πύρινο μέτωπο.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος:

«Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι οι αλλαγές της διεύθυνσης του ανέμου γιατί μεταβάλλουν την κατεύθυνση του μετώπου της πυρκαγιάς δυσκολεύοντας τις δασοπυροσβεστικές προσπάθειες και αυξάνοντας τους κινδύνους. Παρότι η ταχύτητα ανάπτυξης μιας πυρκαγιάς είναι πολύ μικρότερη από την ταχύτητα του ανέμου, εν τούτοις όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του ανέμου ειδικά όταν αυτός είναι ριπαίος, τόσο περισσότερο οι φλόγες αποκτούν κλίση προς τα εμπρός και καταφέρνουν έτσι να πλησιάζουν την καύσιμη ύλη μπροστά τους.

Το μέγεθος της επίδρασης του ανέμου διαφέρει μεταξύ των διαφόρων τύπων καύσιμης ύλης. Γενικά είναι μεγαλύτερο για λεπτά καύσιμα όπως τα χόρτα και για καύσιμα που δεν είναι συμπιεσμένα. Συχνά, όταν οι συνθήκες ξηρασίας δεν είναι ακραίες, η μετάδοση της πυρκαγιάς σε θαμνώνες ( εκεί όπου η καύσιμη ύλη είναι διατεταγμένη σε αρκετό ύψος) απαιτεί την ύπαρξη ισχυρού ανέμου.

Κατά τις νυκτερινές ώρες, που συνήθως η ταχύτητα του ανέμου μειώνεται και αυξάνεται η σχετική υγρασία υγραίνοντας τη νεκρή καύσιμη ύλη, συχνά η εξάπλωση της πυρκαγιάς σε θαμνώνες παύει χωρίς την επέμβαση των δασοπυροσβεστών».

 

Σημειώνεται ότι για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αττική επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 199 οχήματα, 27 ομάδες δασοκομάντος και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Βαθρακογιάννης, ενώ συμπλήρωσε ότι από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους, αλλά και των πυκνών καπνών» όπως είπε χαρακτηριστικά.