Μεγάλες ελλείψεις στο αιγοπρόβειο κρέας στην Θεσσαλία

Μεγάλες ελλείψεις στο αιγοπρόβειο κρέας στην Θεσσαλία

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την πανώλη

Πολλαπλά προβλήματα έφερε η πανώλη των αιγοπροβάτων επέφερε πολλαπλά κτυπήματα στην Θεσσαλία. Εκτός από την απώλεια στο ζωικό κεφάλαιο και στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, εμφανίζονται και ελλείψεις στην αγορά του συγκεκριμένου κρέατος.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελπίδα Κουτσογιάννη, μίλησε με τους επαγγελματίες του κλάδου και παρουσιάζει το πρόβλημα.

Ο Ευάγγελος Ρίζος, πρόεδρος κρεοπωλών Λάρισας, υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις κτηνοτροφικές μονάδες προς τα σφαγεία, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μεταφέρεται και στα κρεοπωλεία.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις απώλειες από την καταιγίδα Daniel και την πανώλη ο αριθμός των αιγοπροβάτων έχει μειωθεί δραματικά στην Θεσσαλία, καθώς έχουν θανατωθεί περίπου 18.000 ζώα.

«Μόνο εισαγόμενο κρέας μπορεί να φτάσει στην αγορά και αυτό σε μικρές ποσότητες. Παρά την επιφυλακτικότητα εκ μέρους των καταναλωτών, εάν υπήρχαν αιγοπρόβεια κρέατα θα είχαμε μια μικρή σχετικά ζήτηση, παρατηρεί ο κ. Ρίζος.

Μόνο χοιρινό και μοσχάρι διατίθεται στην αγορά και σε αυτά θα αρκεστούν οι καταναλωτές εν’ όψει 15Αύγουστου.

Ωστόσο, αισιοδοξεί ότι μετά την απαγόρευση των μετακινήσεων ζώων, που ήταν ένα επιβεβλημένο μέτρο και το μόνο που είχε αποτέλεσμα, η κατάσταση σύντομα θα αποκατασταθεί.

Εκείνο που παραμένει ως θέμα είναι ο υπεύθυνος εισαγωγέας των πασχόντων από πανώλη ζώα, που είναι βέβαιο πως έχει εντοπιστεί, να αναλάβει το βάρος των επιλογών του και να επωμιστεί τις συνέπειες, για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων.